Image-Description
Prima întâlnire Iohannis-Dodon, la New York. Detalii despre conținutul discuției
Politic 26 septembrie 2019, 07:39 | 3595

Președintele R.Moldova, Igor Dodon, și cel al României, Klaus Iohannis, au avut o scurtă întrevedere, la New York, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU. Într-o sumară depeșă publicată pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon oferă doar informații generale despre conținutul discuției pe care a purtat-o cu omologul său român. În mesajul său, însă, Klaus Iohannis a subliniat că drumul european este singura opțiune de natură să aducă prosperitate cetățenilor Republicii Moldova.

Dodon scrie că, în cadrul discuțiilor a subliniat caracterul strategic al cooperării cu România, a adus mulțumiri autorităților de la București pentru susținerea Republicii Moldova și a reiterat că „relațiile cu statul vecin constituie o prioritate pentru administrația prezidențială” de la Chișinău.

De cealaltă parte, Klaus Iohannis a subliniat în cadrul întrevederii că, din perspectiva României, drumul european al Republicii Moldova, pe care Bucureștiul îl susține cu fermitate, este singura opțiune de natură să aducă prosperitate cetăţenilor săi. Totodată, preşedintele României a evidenţiat importanţa menţinerii şi dezvoltării Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ca „relaţie specială, strategică şi care trebuie să aibă permanent substanţă", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la București.

Preşedintele Iohannis a abordat şi tema conflictului transnistrean, arătând că România este „direct interesată de evoluţiile privind acest dosar, având în vedere interesele de securitate” ale României.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că din perspectiva României, care sprijină soluţionarea acestui conflict cu respectarea frontierelor internaţional recunoscute ale Republicii Moldova, este important de evitat orice soluţie care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă, care ar afecta vectorul său pro-european”, reiese din comunicat.

Klaus Iohannis a evidenţiat sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova prin proiectele strategice de interconectare şi prin cele cu impact social pozitiv asupra nivelului de trai al cetăţenilor, finanţate şi derulate de ţara noastră.

Totodată, a făcut apel la valorificarea patrimoniului comun de istorie, cultură şi limbă română, „care nu pot şi nu trebuie în niciun caz să fie negate sau instrumentate politic” în Republica Moldova.

De asemenea, a subliniat importanţa sprijinirii eforturilor actualului guvern de la Chişinău pentru reformarea, europenizarea şi eficientizarea administraţiei, justiţiei şi a altor sectoare.

Preşedintele Republicii Moldova a arătat la rândul său că susţine Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Moldova, dar şi că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă "o prioritate" pentru el. El a dat asigurări că nu se intenţionează federalizarea Republicii Moldova ca element în cadrul soluţionării conflictului transnistrean, formula avută în vedere fiind cea a unui statut special, potrivit sursei citate.

Opinia ta contează. Comentează!