Image-Description
SUA vor reduce finanțarea NATO, pentru a redirecționa fondurile către Ucraina și Georgia
Externe 29 noiembrie 2019, 12:18 | 1247

Casa Albă vă reduce semnificativ contribuția SUA la bugetul colectiv al NATO, relatează CNN, care citează surse din Pentagon și Alianță. În prezent, Statele Unite asigură aproximativ 22% din finanțarea directă a NATO, fonduri care acopera costurile de întreținere a statului major, investiții în securitatea comuna și operațiuni militare, precizează sursa citată.

Acest pas al SUA este în mare măsură unul simbolic, întrucât bugetul direct al NATO este relativ mic – aproximativ 2,5 miliarde de dolari și este separat de bugetele naționale de apărare, care, potrivit NATO, ar trebui să reprezinte 2% din PIB.

Oficialii Departamentului Apărării din SUA au declarat că administrația Trump este dornică să-și reducă contribuția la aproximativ 16%, aducându-l în concordanță cu contribuția Germaniei, care este de 14,8%.

CNN amintește că Casa Albă a convenit deja cu NATO noua formulă de contribuții la bugetul general al alianței.

Pentagonul notează că economiile vor ajuta la finanțarea altor eforturi americane în domeniul apărării și securității în Europa, „în special pentru programele de apărare ale Ucrainei și Georgiei.

În 2019, partea civilă a bugetului NATO a fost stabilită la aproximativ 260,5 milioane USD și a fost utilizată în principal pentru finanțarea sediului NATO din Belgia și cheltuielile administrative.

Bugetul militar este mai mare, de 1,56 miliarde de dolari și este utilizat pentru a finanța unele dintre operațiunile comune și centrul strategic de comandă al NATO, precum și activitatea de formare și cercetare. Aceasta este doar o parte din totalul cheltuielilor cu apărarea ale țărilor membre, care, conform estimărilor NATO, se vor ridica la peste un trilion de dolari în 2019.

Opinia ta contează. Comentează!