După doi ani în care continentul australian a fost închis pentru străini, țara şi-a redeschis astăzi graniţele
Externe 21 februarie 2022, 20:40 | 463

Lacrimi de fericire la Aeroportul din Australia. Țara şi-a redeschis astăzi graniţele pentru toţi turiştii vaccinaţi împotriva COVID-19, la aproape doi ani după ce a impus unele dintre cele mai severe restricţii de călătorie din lume pentru a combate răspândirea noului coronavirus.

Avionul care a operat prima cursă internațională spre aeroportul din Sydney după aproape doi ani a venit de la Los Angeles şi a fost urmat de alte avioane care au decolat din Tokyo, Vancouver şi Singapore. Se așteaptă ca în această săptămână în Australia să vină peste 14.000 de călători.

Restricțiile anti-covid menținute timp de aproape doi ani în Australia au separat familii și au generat dezbateri aprinse. Închiderea graniţelor a costat lunar 2,27 miliarde de euro, potrivit Camerei de Comerţ şi Industrie din Australia. Cel mai mult a avut de suferit sectorul turistic.

CHAD STAPLES, managerul parcului de animale din Featherdale: "Este un șoc. Am așteptat acest moment doi ani. Oamenii din toată lumea obișnuiau să vină la noi, întrucât avem cea mai diversă colecție de animale australiene. Atunci când cifrele de reduc de la 65% din profitul afacerii la 0%, nu ai cum să nu observi."

Australia şi-a închis graniţele în martie 2020, încercând să profite de specificul insular al teritoriului său pentru a-şi proteja astfel populaţia în timpul pandemiei de COVID-19. Într-o primă etapă, timp de mai multe luni, această închidere fermă a graniţelor şi o politică strictă de depistare şi monitorizare a cazurilor de COVID-19 au permis ţinerea sub control a răspândirii noului coronavirus. Însă apariţia variantei Omicron a agravat situaţia, generând zeci de mii de infectări şi zeci de decese pe zi. În total, în aproape doi ani, boala a ucis 4.913 oameni în Australia. În aceşti doi ani, australienii nu au putut - în majoritatea cazurilor - să iasă din ţara lor şi doar câţiva vizitatori au putut să obţină o derogare pentru a intra pe teritoriul australian, fapt ce i-a adus acestei ţări porecla de "fortăreaţa Australia".

Opinia ta contează. Comentează!