La 80 de ani așteaptă un prânz cald
Social 19 aprilie 2024, 20:05 | 639

O bună parte din viață a fost profesoară, iar acum, la bătrânețe, stă la coadă pentru a primi un prânz cald. Este drama Olgăi Chirilov, din Chișinău, care merge la o cantină socială, alături de alți vârstnici, să primească o porție de supă, una de mămăligă sau alte bucate. Mâncarea o duce acasă, unde se împarte cu soțul ei, țintuit la pat.

Olga Chirilov a lucrat 40 de ani în sistemul educațional.

OLGA CHIRILOV, fostă profesoară: "Eu am predat limba rusă în școli moldovenești. Primul sat în care am început a lucra se numea Câșla, raionul Cahul. Eu la 18 ani deja eram profesoară. Atunci elevii care au terminat școala medie lucrau ca profesori. Așa era. Apoi am învățat și la Tiraspol, dar și aici la Chișinău am terminat universitatea, iar acum stau în rând."

De câteva ori pe săptămână, Olga Chirilov vine în acest parc din sectorul Râșcani, unde primește un prânz cald adus de voluntari.

OLGA CHIRILOV, fostă profesoară: "Prietenii au văzut și mi-au zis: „Acolo dau foarte gustoasă mâncare și ne primesc bine”. Ei și m-am chemat aici. Am venit o dată, apoi a doua oară și am început să umblu mai des. Îmi place mămăliga cum o fac aici. E așa de gustoasă. Zama, borșul...tot ce fac aici e gustos."

Olga Chirilov ne-a mărturisit că are o fiică, profesoară și ea.

OLGA CHIRILOV, fostă profesoară: "Ea este profesoară de limba română. Ea este din familie rusă și este profesoară de limba română. Nu e doar profesoară, dar e una dintre cele mai bune din oraș. Își iubește foarte mult lucru, dar am depus și eu efortul foarte mult ca să fie o profesoară bună și să iubească copiii. Și copiii văd că o iubesc pe ea."

Fosta profesoară zice că pensia pe care o primește acum nu acoperă nici măcar cheltuielile pentru facturi.

OLGA CHIRILOV, fostă profesoară: "Eu niciodată de la nimeni nu am cerut niciun bănuț, mai degrabă eu dau. Noi venim aici nu doar pentru mâncare. Noi venim aici ca să mai vorbim unul cu celălalt, cu bătrânii, pentru că noi toți ne cunoaștem."

Zilnic, la Cantina mobilă numită „Aproape de Aproapele” a Misiunii „Diaconia” vin aproximativ 150 de bătrâni, pentru a primi un prânz cald.

Opinia ta contează. Comentează!