Demisii în rândul premierilor europeni
Externe 15 martie 2018, 17:24 | 1196

Premierul Sloveniei, Miro Cerar și-a dat demisia. Decizia sa este motivată de o hotărâre a Curţii Constituţionale de la Ljubljana de a invalida un referendum guvernamental. Situație de criză și în Slovacia. Prim-ministrul Robert Fico a anunțat că este gata să plece din funcție în contextul protestelor publice, declanșate după asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak.

Tema consultării populare din Slovenia, care a avut loc anul trecut în septembrie, viza aprobarea unui amplu proiect de infrastructură, propus de coaliţia de centru-stânga a lui Cerar și estimat la peste un miliard de euro. Prin acest referendum alegătorii sloveni au aprobat construcţia unei noi căi ferate pentru a deservi singurul mare port comercial din Slovenia.

Curtea Constituțională a considerat însă că executivul sloven a încălcat regula de neutralitate pentru că a finanţat din bani publici campania pentru referendum. Prin urmare, consultarea a fost invalidată. Asta l-a motivat pe premierul Miro Cerar să-și prezinte demisia, după patru ani de la conducerea guvernului de la Ljubljana. Preşedintele țării urmează să decidă dacă va convoca sau nu alegeri anticipate. Și șeful Executivului de la Bratislava, Robert Fico, s-a arătat dispus să demisioneze, aşa cum îi cere opinia publică și președintele Slovaciei. Fico i-a transmis însă șefului statului că va renunţa la funcţie doar dacă acesta acceptă ca viitorul premier să provină tot din rândurile actualului partid de guvernare.

Recent a demisionat și ministrul slovac de Interne, ca urmare a protestelor masive în care era acuzat că nu a putut garanta o investigaţie independentă privind uciderea lui Jan Kuciak și a iubitei sale, împușcați mortal luna trecută.

Jurnalistul slovac ancheta faptele de corupţie din țară şi presupusele legături dintre politicienii de la Bratislava şi mafia italiană. Potrivit presei, premierul Slovaciei ar fi fost vizat în unele dintre dezvăluirile ziaristului de investigații.

Opinia ta contează. Comentează!