Jurnalul orei 17, 15 Martie
Jurnalul orei 17:00 15 martie 2023, 17:45 | 755

Prezentat de Vasile Luchianu

Moscova a elaborat un plan, potrivit căruia, până în anul 2030 să obțină influență absolută asupra autorităților de la Chișinău. Documentul numit ”Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” a fost conceput în 2021. Strategia Moscovei reflectă trei sfere de influență: politică-militară, economică și umanitară. Documentul nu a fost făcut public, dar conținutul lui a devenit cunoscut echipei de investigații de la Rise Moldova și unor jurnaliști străini.

Uniunea Europeană ar putea oferi 40 de milioane de euro pentru modernizarea Armatei Republicii Moldova. Presa internațională scrie, cu referire la documente oficiale nepublicate, deocamdată, că cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pentru un radar de supraveghere mobil la sol. Acesta lucru va ajuta Republica Moldova să-și monitorizeze spațiul aerian.

Congresul de la Washington urmează să aprobe un nou pachet de sprijin, de 300 de milioane de dolari, pentru soluționarea crizei energetice, consolidarea securității în acest domeniu și pentru a promova tranziția energetică a Republici Moldova. Asta după ce, din februarie 2022, când Rusia a declanșat invazia în Ucraina, Statele Unite au acordat deja Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 320 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut de adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA, Dereck Hogan, care a venit astăzi la Chișinău. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing, la care a participat și ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie