Image-Description
Andrei Năstase acuză o lovitură de stat, realizată de PSRM și PDM prin demiterea vechiului și învestirea noului Guvern
Politic 15 noiembrie 2019, 11:43 | 2949

Copreședintele Blocului ACUM, fostul ministru de Interne, Andrei Năstase consideră că învestirea noului Guvern, care s-a produs joi, 14 noiembrie, cu voturile deputaților din PSRM și PD, reprezintă o lovitură de stat.

El argumentează această afirmație invocând rapiditatea cu care s-a produs demiterea Guvernului și numirea unui Executiv nou. „Dacă ne uităm la cei care stau în garnitura de miniștri, ne dăm seama că anume asta s-a produs, preluarea de putere într-un mod deloc democratic, cu încălcarea de proceduri”, a declarat Andrei Năstase, într-o emisiune la TV8.

Liderul Platformei DA a mai declarat că regretă faptul că nu s-a făcut uz de declarația cu privire la starea de captivitate a statului, în baza căreia se putea recurge la instrumente legislative pentru a schimba situația în mai multe instituții, cum ar fi Consiliul Audiovizualului sau Consiliul Concurenței.

„Regretul meu este că nu am umblat la Consiliul Concurenței cu măsuri chirurgicale bazate pe hotărârea Parlamentului cu privire la starea de captivitate și la alte instituții reglementatoare. Nu am umblat cu același bisturiu la justiție, Procuratură pentru că nu am avut suficientă susținere în această majoritate”, a subliniat Andrei Năstase.

El afirmă că noul Guvern nu este unul tehnocrat, așa cum îl prezintă Igor Dodon, pentru că este constituit din oameni care s-au aflat în imediata apropiere a șefului statului.

„Chicu este un simplu oportunist, care se pare că nu știe despre ce vorbește atunci când îl consiliază pe Dodon pentru că în toată această perioadă, din sursele de care dispun eu, l-a tot consiliat pe Dodon că poate fi răsturnat Guvernul care a dezghețat finanțările externe, care a inițiat niște procese de reformare, de demantelare a schemelor din cadrul economiei naționale, a schemelor de contrabandă”, a declarat Andrei Năstase.

De asemenea, el a anunțat că va depune o plângere la Procuratură, care vizează un dosar închis in iulie 2019, printr-o ordonanță, în privința președintelui Igor Dodon. Plângerea lui Năstase va avea ca scop reluarea dosarului de trădare de patrie de către Igor Dodon și finanțarea ilegală a PSRM.

Întrebat de ce nu a susținut o inițiativă similară depusă de către deputații Iurie Reniță și Octavian Țîcu, recent, în Parlament, Năstase a spus că nu este deputat și că „nu există o majoritate care va vota o astfel de inițiativă”.

Menționăm că Andrei Năstase a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Maia Sandu, demis marți, pe 12 noiembrie, în urma unei moțiuni de cenzură iniiată de PSRM și susținută de PDM. La numai o zi după aceasta, președintele Igor Dodon l-a desemnat pe consilierul său, Ion Chicu, la funcția de prim -ministru, iar joi, 14 noiembrie, noul Guvern a primit votul de încredere și a fost învestit, cu voturile acelorași deputați, din fracțiunile PSRM și PD.

Opinia ta contează. Comentează!