Activist rus, închis pentru critică
Externe 28 februarie 2024, 18:03 | 235

Oleg Orlov, un critic al lui Vladimir Putin, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru comentarii despre războiul Rusiei în Ucraina și pentru că ar fi criticat în mod repetat forțele armate. Oleg Orlov, acum în vârstă de 70 de ani, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2022, a descris cazul împotriva lui ca fiind motivat politic. Orlov este copreședinte al celui mai vechi grup pentru drepturile omului din Rusia, „Memorial”, închis și forțat să iasă din Rusia cu puțin timp înainte de războiul din Ucraina.

Înainte de verdict, Oleg Orlov a avertizat că elita țării împinge Rusia înapoi în secolul al XVI-lea.

OLEG ORLOV, activist pentru drepturile omului din Rusia: "Noi trăim în secolul XXI. Băieții pleacă înapoi în timp - către secolul XX, XVII și chiar XVI. Și, din păcate, ei târâie acolo și țara noastră. Dar, oricum, noi vom fi cei care vom câștiga."

„Nu am comis nicio crimă. Sunt judecat pentru că într-un articol de presă am numit regimul politic din Rusia totalitar și fascist”, a mai spus Orlov. Cât despre cei care lucrează în cadrul birocrației juridice și administrative a statului, el a avut de zis următoarele: „Copiilor sau nepoților lor le va fi rușine să vorbească despre unde au lucrat tații, mamele, bunicii și bunicile lor, și despre ce au făcut. La fel se va întâmpla și cu cei care, în îndeplinirea ordinelor, comit crime în Ucraina. În opinia mea, aceasta este cea mai urâtă pedeapsă. Și este inevitabil", a declarat Orlov, citat de Sky News.

Susținătorii lui Oleg Orlov s-au adunat în instanță pentru a-l susține.

YAN RACHINSKY, activist pentru drepturile omului: "Este o întoarcere la vremurile din Uniunea Sovietică, când toate opiniile indezirabile pentru autorități erau declarate în mod deliberat înșelătoare, ca o agitație anti-sovietică. Știm asta foarte bine. Studiem asta de mulți ani. Acum, ne-am întors la același lucru."

Condamnarea lui Oleg Orlov vine la marcarea a nouă ani de la asasinarea politicianului rus de opoziție Boris Nemțov, împușcat lângă Kremlin în 2015.

Opinia ta contează. Comentează!