O alpinistă din Norvegia a înregistrat un record mondial - a urcat cel mai rapid cei mai înalți 14 munți din lume
Externe 1 august 2023, 20:01 | 326

O alpinistă din Norvegia a înregistrat un record mondial - a urcat cel mai rapid cei mai înalți 14 munți din lume, pe vârfuri de peste opt mii de metri în 92 de zile, scrie AFP. Kristin Harila afirmă că este gata pentru o viață normală după ce și-a atins obiectivul de a oferi femeilor un model rar în alpinismul extrem.

Alpinista norvegiană speră că succesul ei va inspira mai multe femei.

KRISTIN HARILA, alpinistă norvegiană: "Cred că dacă fetele vor alege să facă asta, trebuie să aibă modele și să vadă că acest lucru este posibil de realizat. De asemenea, ele trebuie să vadă că este posibil pentru o femeie să câștige bani din asta."

KRISTIN HARILA, alpinistă norvegiană: "Până acum, în istorie s-a întipărit ideea că merg să urce munții doar bărbații puternici. Văd asta și acum când discut cu oamenii, care nu practică acest sport și consideră că bărbații sunt mai capabili decât femeile."

Kristin Harila a urcat cei 14 munți împreună cu ghidul său nepalaz, Tenjin "Lama' Sherpa, completând traseul în trei luni și o zi, ceea ce înseamnă cu trei luni și cinci zile mai repede decât recordul precedent, notează AFP.

KRISTIN HARILA, alpinistă norvegiană: "Vreau să utilizez acest proiect pentru a face ca fetelor de după mine să le fie mai ușor să obțină sponsorizare, pentru a face ca fabricanții de haine pentru alpinism să producă haine anume pentru femei și să obținem același respect, de care au parte bărbații. Și dacă te uiți la istorie, a fost numai despre bărbați."

Femeia, un fost schior profesionist, a povestit despre planurile sale de viitor.

KRISTIN HARILA, alpinistă norvegiană: "Sunt pregătită să merg acasă. Poate cel mai dificil lucru pentru mine a fost să fiu atât de mult timp departe de familia mea. Mi-a fost dor de sărbători, precum Crăciunul și zilele de naștere. Bunica mea a murit și eu nu am putut fi acolo... A fost greu pentru mine să fiu departe de casă atât timp. "

Opinia ta contează. Comentează!