ANRE ar putea fi acționat în judecată
Economic 8 martie 2023, 20:16 | 1263

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar putea fi acționată în judecată de către producătorii de energie regenerabilă. Aceștia sunt nemulțumiți de prețul stabilit de ANRE, aproximativ doi lei pentru un kW. Reprezentanții Asociației ”Ecoenergetica” spun că atunci când merg la Agenție cu propuneri de îmbunătățire a cadrului normativ, sunt pur și simplu ignorați. În astfel de împrejurări, singura soluție este intervenția unui expert străin sau un proces de judecată. ANRE afirmă că subiectul va fi abordat până sfârșitul acestei săptămâni.

VASILE CHIRICA, membru al Asociației „Ecoenergetica": "Am venit cu expertiză a regulamentului ANRE. Ultima expertiză, pe care am prezentat-o, a fost cu referire la tariful fix. Cu părere de rău, ANRE nu a luat în considerație niciodată, dar absolut niciodată sugestiile noastre."

Potrivit lui Vasile Chirica, responsabilii de la ANRE aleg doar soluțiile, care le convin.

VASILE CHIRICA, membru al Asociației „Ecoenergetica": "O altă problemă pe care noi am abordat-o în luna februarie, până la aprobarea tarifului ține de metodologia de calcul, care a fost aprobată anterior de ANRE și cu părere de rău, în formula creată de ANRE, în câteva locuri, în opinia noastră, nu este clar cum a fost posibil ca, cheltuielile de întreținere, sau specific anuale să pună pur și simplu 0, au stabilit formula, au stabilit regulile și atunci când ceva nu le iese, pur și simplu indică 0."

Problemele în acest domeniu se țin lanț, spun producătorii de energie.

VLADISLAV CHIRICA, Membru al Asociației „Ecoenergetica": "Pe parcursul acestor doi ani de producere ne-am ciocnit cu diferite probleme mele, iar cea mai mare este energia de echilibrare, care a fost impusă pe parcursul timpului. La depunerea cererii de producător eligibil nu au fost aceste condiții, dar aceste condiții presupun cheltuieli adăugătoare, care ne împiedică să ne rambursăm investiția în termenul stabilit inițial."

EMIL OPREA, membru al Asociației „Ecoenergetica": "În 2023 mi-a expirat avizul și când am depus pentru prelungire, cei de la Premier Energy mi-au refuzat prelungirea, deja nu mai prelungesc pentru a treia oară avizul de racordare. Am trimis o scrisoare către ANRE și ei mi-au zis că Premier Energy nu are niciun temei de a nu-mi prelungi avizul de racordare."

Emil Oprea susține că a investit sute de mii de lei, dar un parc fotovoltaic așa și nu a reușit să construiască.

EMIL OPREA, membru al Asociației „Ecoenergetica": "Am avut investiții, am plătit taxa de stat la ANRE, în sumă de peste 350 de mii de lei pentru un megawatt, respectiv investiții în proiect, studiu de fezabilitate, peste 100 de mii de lei."

Responsabilii de la ANRE ne-au au spus că până la sfârșitul acestei săptămâni vor organiza o întâlnire cu producătorii de energie din surse regenerabile. Ulterior, va fi emis un comunicat privind deciziile luate.

Opinia ta contează. Comentează!