Autoritățile, neputincioase
Social 17 octombrie 2022, 20:09 | 592

Autoritățile sunt incapabile, deocamdată, să rezolve problema celor doi frați din Ialoveni, care sunt nevoiți să meargă la muncă în detrimentul școlii. Subiectul a fost abordat astăzi într-o ședință la primăria localității, dar responsabilii, inclusiv cei din Chișinău, nu au găsit o soluție. Singura opțiune pe care o acceptă toți este trimiterea minorilor la un centru de plasament.

Cazul celor doi frați din Ialoveni a ajuns în vizorul avocatului poporului pentru drepturile copilului. Maia Bănărescu a criticat acțiunile de până acum ale autorităților locale.

MAIA BĂNĂRESCU, avocatul poporului pentru drepturile copilului: "Autoritățile noastre întotdeauna vor găsi fel de fel de scuze, pentru a nu găsi soluții. Foarte des noi mergem până aici, dar mai departe „nu e de competența mea”. Trebuie să ne trezim că copiii aceștia au nevoie. Atragerea la răspundere pentru neglijarea copiilor, pensia alimentară, multe chestii! S-a pornit vreun proces împotriva tatălui? Nu poate tatăl biologic să stea cu capul pe pernă și copiii să fie singuri, într-un sat vecin, să nu aibă ce mânca! Noi suntem prea moi. Nu vedem interesul superior al copilului. Trebuia să fim foarte duri, pentru a-i plasa în serviciile sociale."

Primarul satului de baștină a celor doi băieți admite că problema acestor doi copii rezidă în dorința lor de a trăi cum vor.

SERGIU CANDU, primarul localității: "De fapt, copiii sunt foarte independenți. Chiar nu sunt copii care duc lipsă de ceva și mor de foame. Sunt copii asigurați. Sunt în vizorul primăriei, școlii, asistenței sociale. Toată lumea îi monitorizează și chiar au parte de beneficii, nu duc lipsă de produse alimentare și altele."

Avocatul poporului are însă altă părere. În primul rând, copiii sunt exploatați prin muncă.

MAIA BĂNĂRESCU, avocatul poporului pentru drepturile copilului: "-Munca asta a copilului-zilier, în detrimentul educației, ați încercat cumva să gestionați acest segment?"

SERGIU CANDU, primarul localității: "S-au examinat toate circumstanțele și a fost stabilit că de fapt ei exercitau munca benevol și în perioade scurte de timp, care nu erau în detrimentul educației lor. Problema este că ei chiar nu dispun de dorința de a veni la școală."

Directorul liceului, unde învață băieții, a confirmat că aceștia lipsesc deseori de la ore pentru că muncesc, cu ziua.

NINA MIHALACHE, directorul liceului: "Serviciul psihologic din școală evaluează starea copilului. Acolo unde e nevoie, se intervine. De fiecare dată, acel progres pe care reușim să-l realizăm într-o anumită perioadă, dar dacă lipsesc 2-3 săptămâni, o lună, trebuie să î luăm de la capăt. Așa a fost ani în șir. Când reveneau, începeam cu alfabetul, cu silabe. Iată cum s-a întâmplat acum. Ei au venit la început de septembrie la școală și ne-au spus că revin când termină lucrările, acolo unde merg la muncă."

Autoritățile locale prezente la ședință s-au plâns că deseori cadrul legal nu le permite să ia decizii în locul copiilor. Deputații din comisia pentru drepturile omului propune o colaborare cu cei din Ialoveni.

EUGENIA COJOCARI, deputat: "Ei au nevoie de asistență psihologică permanentă. Plus la aceasta, între școală și toate instituțiile de aici ar trebui să fie o conlucrare și mai strânsă. De multe ori dumneavoastră spuneți că cadrul legal nu permite. Ei mai bine zic că nu știu sau că nu pot ca să scape de problemă. Eu propun ca noi, deputați în Parlament, care avem grijă de cadrul legislativ, să primim de la dvs acele probleme pe care nu le puteți depăși din cauza legislației. Unde putem interveni pentru a rezolva problema, dacă într-adevăr cauza e cadrul legislativ."

Acum două săptămâni, Jurnal TV a difuzat în cadrul emisiunii Jurnalul Săptămânii un reportaj despre doi frați din Ialoveni. Trăiesc singuri într-o clădire pe care e greu să o numești o casă. Mama minorilor a decedat, iar tatăl a fost decăzut din drepturile părintești. Deși au multe alte rude, nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru cei doi.

Administrația școlii a scris nenumărate note informative și demersuri către autoritățile competente. Dar ani la rând, soarta minorilor a rămas necunoscută. Ministerul Educației a declarat că nu are informații cu privire la precedente confirmate în rândul copiilor cu abandon școlar, iar responsabilitatea școlarizării obligatorii a copiilor de până la 16 ani revine părinților sau altor reprezentanți legali și autorităților administrației publice locale. Cele mai recente date arată că în primul semestru al anului de studii trecut au fost raportate 25 de cazuri de exploatare prin muncă a copiilor.

Opinia ta contează. Comentează!