Peste 400 de morminte au fost găsite într-o pădure din apropierea orașului Izium, regiunea Harkov, eliberat recent de ucraineni
Externe 16 septembrie 2022, 19:32 | 380

Peste 400 de morminte au fost găsite într-o pădure din apropierea orașului Izium, regiunea Harkov, eliberat recent de trupele ucrainene. "Lumea trebuie să facă Rusia responsabilă la modul real pentru acest război", a fost reacția președintelui ucrainean. Organizația Națiunilor Unite va trimite o misiune la Izium pentru a verifica acuzațiile privind existența mormintelor descoperite după retragerea armatei ruse. Atenție, urmează imagini cu impact emoțional.

OLEG KOTENKO, comisarul pentru persoane dispărute în circumstanțe speciale: "Am găsit această zonă masivă de morminte pentru că soldații ruși, fasciștii, au postat un video. Aceste cruci reprezintă exact civilii, care au murit. Ei sunt îngropați aici. Cu siguranță, vom face expertize ADN."

Mormintele au fost găsite într-o pădure din apropierea cimitirului din orașul Izium, multe din ele fiind fără cruci sau cu niște cruci de scândură. Șeful departamentului de investigații al poliției regionale Harkov, Serghei Bolvinov, a spus că unele persoane au fost ucise, iar altele au murit în bombardamentele de artilerie și în loviturile aeriene lansate de ruși. După descoperirea mormintelor, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia lasă doar moarte în urma sa.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă. Bucia, Mariupol și acum, din păcate, Izium... Rusia lasă moarte în urma sa peste tot. Și trebuie să fie responsabilă pentru acest lucru. Lumea trebuie să facă Rusia responsabilă la modul real pentru acest război."

Între timp, localnicii din Izium își reiau viața. Această femeie s-a întors, doar ca nu mai are unde locui.

Iar femeia din imagini a locuit timp de 22 de ani în blocul cu apartamente pe care îl vedeți, distrus în bombardamente. Ea a supraviețuit pentru că se ascundea în adăpostul de la locul de muncă.

Iar acest bărbat își deplânge fiul ucis în timp ce soldații ruși fugeau.

Trupele rusești s-au retras din Izium pe 10 septembrie, acest lucru fiind confirmat de ministerele Apărării din Ucraina și Rusia. De când Moscova și-a abandonat sâmbătă principalul bastion din regiunea Harkov, orașul Izium, marcând cea mai gravă înfrângere de la începutul războiului, trupele ucrainene au recucerit zeci de orașe, într-o schimbare uimitoare a momentului de pe câmpul de luptă. Potrivit autorităților ucrainene, în Izium, cel puțin o mie de civili au fost uciși în timpul ocupației rusești.

Kremlinul respinge orice acuzație de ucidere a civililor, deși cazurile de ucidere a civililor în timpul ocupației rusești au fost confirmate de imagini din satelit.

Opinia ta contează. Comentează!