Peste 120 de femei din Ucraina au născut aici, iar șase mii de copii se află la evidența școlară în Republica Moldova
Social 24 august 2022, 20:49 | 483

Peste 120 de femei din Ucraina au născut în Republica Moldova, de la începutul războiului, iar aproape șase mii de copii ucraineni au fost puși la evidența școlară. Informațiile despre ajutorul acordat refugiaților ucraineni în cele șase luni de când Rusia a invadat Ucraina au fost prezentate astăzi presei de către șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei, Adrian Efros.

Timp de jumătate de an, de când milioane de ucraineni și-au părăsit casele pentru a scăpa de urgia războiului, peste 65 de mii de refugiați au fost adăpostiți și cazați în cele 130 de centre de plasament deschise în Republica Moldova. Mulți alții și-au găsit refugiul în gospodăriile oamenilor, care le-au oferit casă și masă. Acum, sunt active 74 de centre de plasament cu o capacitate de 5 mii 500 de locuri. Alte zeci și sute de mii de ucraineni au trecut prin Republica Moldova pentru a ajunge în statele europene.

ADRIAN EFROS, șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei: "Astăzi, când țara vecină a Republicii Moldova marchează Ziua Independenței, se face exact jumătate de an de când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, un război care a provocat zeci de mii de morți și distrugeri imense. Peste 6,7 milioane de ucraineni au părăsit locuințele din țara lor pentru a se salva. Dintre aceștia, mai mult de jumătate de milion, 580 de mii de persoane, au tranzitat teritoriul Republicii Moldova. Și astăzi, pe teritoriul Republicii Moldova se află peste 89 de mii de refugiați din Ucraina."

Potrivit oficialului de la Centrul Unic de Gestionare a Crizei, în perioada iunie-august s-a înregistrat o creștere a numărului de cetățeni ucraineni aflați în țara noastră, de la 77 de mii, la 89 de mii de refugiați. Asta după ce în perioada aprilie-mai s-a atestat o scădere a numărului acestora de la 95 de mii, la 75 de mii. Timp de jumătate de an, au fost înregistrate peste 20 de mii de solicitări de asistență medicală primară, urgentă sau spitalicească. Dintre acestea, în jur de nouă mii au fost atribuite copiilor și peste trei mii - femeilor însărcinate. Adrian Efros a menționat că, în cele șase luni de război, 129 de femei din Ucraina au născut în țara noastră, iar aproape 6 mii de copii frecventează instituțiile de învățământ din Republicii Moldova. Șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei a mai precizat că aproape 25 mii de moldoveni care găzduiesc circa 33 de mii de refugiați vor fi ajutați de stat.

Opinia ta contează. Comentează!