Image-Description
A opta legislatură a PE a luat sfârşit: Europarlamentarii ar putea printr-o excepție să mai fie chemați la Bruxelles
Externe 19 aprilie 2019, 12:30 | 1052

Activitatea celei de-a opta legislaturi a Parlamentului European a luat sfârşit joi, la Strasbourg, odată cu încheierea ultimei sesiuni plenare înaintea alegerilor europarlamentare de la finalul lunii mai, informează Agerpres.

În perioada 23-26 mai, cetăţenii din toate state membre ale Uniunii Europene îşi vor alege, prin vot direct, reprezentanţii în noul Parlament European, care va avea mandat până în primăvara lui 2024. Pauza dintre legislaturi va începe vineri, 19 aprilie. Negocierile în curs cu statele membre asupra propunerilor legislative au fost deja suspendate la finele lunii februarie. În cazurile unde nu s-a ajuns la un acord, Parlamentul European a putut vota asupra poziţiei sale şi a încheiat prima lectură, urmând ca viitorul Parlament European să continue lucrările.

Prima reuniune a PE din noua legislatură va avea loc pe 2 iulie, la Strasbourg. Până atunci însă, eurodeputaţii actuali, chiar dacă nu au mai candidat sau nu au fost realeşi, ar putea reveni totuşi la Bruxelles dacă parlamentul britanic va ratifica până pe 23 mai acordul de retragere a Regatului Unit din UE. În acest caz, pentru a intra în vigoare, acordul va necesita aprobarea Parlamentului European cu o majoritate simplă a voturilor exprimate şi va fi organizată o sesiune specială pentru acest vot, potrivit purtătorului de cuvânt al PE Jaume Duch.

În urma acordului convenit pe 10 aprilie în cadrul unui summit extraordinar al UE, retragerea Regatului Unit va avea loc cel târziu pe 31 octombrie 2019. Acest lucru înseamnă că Regatul Unit are acum obligaţia juridică de a participa la alegerile europene dacă nu ratifică acordul de retragere până pe 23 mai.

Opinia ta contează. Comentează!