Apicultori din generație în generație
Social 19 octombrie 2022, 16:00 | 1551

Apicultura este o îndeletnicire practicată de câteva generații în familia Nataliei Porhun din satul Șipca. Până acum, exclusiv de bărbați. Natalia este prima femeie din familie, care „s-a împrietenit” cu albinele și cea care a reușit să transforme pasiunea pentru albinărit într-o afacere profitabilă.

Ramura apiculturii este una transmisă din generație în generație în familia Nataliei. De mică a crescut printre albine, dar a învins frica de un ac mult mai târziu. Acum, apicultoare este și fiica sa, care pune umărul la dezvoltarea afacerii familiei.

NATALIA PORHUN, apicultoare: "Apicultura în familia noastră a prins rădăcini încă din 1945. S-a ocupat cu apicultura bunicul nostru, care ne-a transmis nouă tot ce știa despre albine. În familia noastră apicultura a fost din totdeauna un fel de hobby, o îndeletnicire pentru zilele libere. În 2015, am zis că trebuie să trecem de la hobby la business. Atunci am decis să mărim prisaca noastră. Este o afacere de familie, unde aplicăm tradițiile din familie."

În urmă cu șapte ani, familia a extins prisaca și produce acum miere la scară industrială.

NATALIA PORHUN, apicultoare: "Soțul, eu, fiica noastră și părinții mei, toți ne ocupăm cu această îndeletnicire. Nimeni nu-și imaginează cum se poate descurca o femeie în apicultură. Am avut o mare frică la început. Frica de a munci printre albine, pentru că este destul de periculos. Am învins frica datorită susținerii din partea tatălui și soțului meu. Acum, apicultura este întreaga mea viață! Noi am economisit 10-15 ani din viața noastră. Datorită proiectului, am reușit să ieșim pe piața externă. Am reușit să creștem volumul de producere, dar și să dezvoltăm gospodăria țărănească."

Cu ajutorul oferit de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”, mierea produsă în stupina Nataliei Porhun a ajuns un brand și cucerește noi piețe de desfacere.

Opinia ta contează. Comentează!