Zeci de asistenți personali din Chișinău au protestat astăzi în fața Primăriei
Social 11 martie 2024, 15:47 | 943

Zeci de asistenți personali din Chișinău au protestat astăzi în fața Primăriei. Aceștia acuză municipalitatea că le ignoră problemele și că riscă să rămână fără bani pentru a-și putea îngriji apropiații. Drept soluție, autoritățile propun ca fondul pentru susținerea populației să fie modificat.

Unii protestatari ne-au mărturisit că dacă vor fi concediați, nu vor avea bani nici măcar pentru strictul necesar.

Alții sunt îngrijorați că fără asistenți personali oamenii cu nevoi speciale vor fi lăsați în voia sorții.

În replică, autoritățile municipale propun ca fondul pentru susținerea populației să fie modificat, aceasta fiind „o soluție pentru problemă”, a declarat șeful Direcției asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan. „Cel mai potrivi loc pentru protest este, în primul rând, Parlamentul”, a declarat Bolocan.

VLADIMIR BOLOCAN, șeful Direcției asistență medicală și socială a municipiului Chișinău: "Propun ca fondul pentru susținerea populației să fie modificat și sumele destinate plăților pentru asistenții personali să se regăsească în acest fond, așa cum era până la 1 ianuarie 2024. Atunci problema respectivă va fi rezolvată pentru toată țara și nu va fi discriminare față de nimeni."

La sfârșitul lunii februarie curent, municipalitatea a suspendat Serviciul social „asistență personală” până vor fi găsiți banii necesari pentru funcționarea acestuia. Problema asistenților personali a apărut în luna ianuarie, când șeful Direcției asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, a semnat un ordin privind concedierea asistenților personali care sunt la pensie, iar ceilalți, din totalul de 2 mii 100 de asistenți personali, să fie plătiți doar pentru jumătate de normă. Municipalitatea argumenta atunci că nu are suficienți bani pentru aceste servicii sociale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie