Vladimir Putin a acuzat Occidentul că riscă să provoace un război nuclear, dacă trimite trupe în Ucraina
Externe 29 februarie 2024, 19:56 | 225

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că riscă să provoace un război nuclear, dacă trimite trupe în Ucraina. Președintele rus a făcut aceste declarații în adresarea sa anuală către națiune, avertizând că Moscova are armele necesare pentru a lovi ținte în Occident. Discursul dictatorului a avut loc cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia, la care este de aşteptat ca Putin să câştige un al cincilea mandat, în lipsa unei opoziţii reale.

În vârstă de 71 de ani, Vladimir Putin a vorbit timp de două ore şi şapte minute, fiind aplaudat constant de cei prezenți în sală care nu au pus la îndoială niciun cuvânt spus de dictator. Putin a declarat că Rusia nu va permite nimănui să se amestece în afacerile sale interne şi s-a referit la declarația președintelui francez Emmanuel Macron, privind o posibilă trimitere de trupe în Ucraina invadată de Rusia, lansând o nouă amenințare.

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei: "Dar noi ținem minte soarta celor care și-au trimis cândva contingentele pe teritoriul țării noastre. Dar acum consecințele pentru eventualii intervenționiști vor fi mult mai tragice. La urma urmei, ei trebuie să înțeleagă că și noi avem arme, dar ei știu despre asta. Tocmai am spus - avem arme, care pot lovi ținte pe teritoriul lor. Și tot ceea ce ei inventează acum, cu ce sperie lumea întreagă, că toate acestea amenință cu adevărat un conflict cu utilizarea armelor nucleare și, prin urmare, distrugerea civilizației... Ei chiar nu înțeleg asta?"

Putin a insistat să amenințe Vestul, deși afirmația lui Macron a fost respinsă imediat de aliații din NATO, inclusiv Germania.

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "NATO nu este și nu va fi parte a războiului. Nu vrem ca războiul Rusiei împotriva Ucrainei să devină un război între Rusia și NATO. Suntem de acord pe acest subiect cu toți aliații noștri. Asta înseamnă, de asemenea, niciun amestec german în război. Să fie clar: în calitate de cancelar al Germaniei, nu voi trimite soldați în Ucraina."

După referirea la politica externă, discursul lui Putin a căpătat, apoi, accente din ce în ce mai electorale, concentrându-se pe domenii interne şi abundând în promisiuni. El a spus despre războiul în Ucraina, pe care îl numește „operațiune miliară specială”, că este unul corect și în care are de gând să câștige. „Nimic nou în discursul său cu privire la invazie”, remarcă unii comentatori de politică externă.

JURI RESCHETO, șef al biroului Deutsche Welle din Riga: "Încă o dată, el a atacat foarte aspru țările din Vest, care se presupune că ar dori ca Rusia să cadă. El a spus că Rusia își va continua obiectivele de război... În acest context, Putin a vorbit și despre industria de arme din Rusia, care lucrează la capacitate maximă. Asta înseamnă că, evident, un sfârșit al războiului nu poate fi așteptat în curând. A fost un discurs politic, așa cum se așteaptă de la un politician înainte de alegeri. Singura diferență este că în Rusia nu se poate de așteptat la un scrutin cu adevărat democratic."

Vladimir Putin conduce Rusia din anul 2000 și vrea un al cincilea mandat. Putin este cel care în 2022 a ordonat invadarea Ucrainei. Rusia este vizată de o serie de sancţiuni occidentale. De la declanșarea războiului, mii de ruşi au fugit din ţara lor.

Opinia ta contează. Comentează!