Gazul s-a ieftinit cu peste 11 lei
Economic 7 iunie 2023, 19:42 | 414

Tariful la gazele naturale scade cu peste 11 lei pentru un metru cub. Decizia a fost luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Astfel, consumatorii casnici vor achita 18 lei și 7 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze, cu 38% mai puțin decât în prezent.

În cadrul ședinței ANRE, directorii Agenției au constatat existența unor factori obiectivi pentru micșorarea tarifelor la gaz. În primul rând este vorba despre reducerea prețului mediu anual de achiziție a gazelor naturale, de la 927 de dolari pentru o mie de metri cubi, la 750 de dolari per mia de metri cubi, dar și de aprecierea monedei naționale față de dolarul SUA. Astfel, pentru anul curent, este estimat un curs de 18 lei și 99 de bani pentru un dolar față de cursul anterior de 19 lei și 32 de bani, inclus în tariful vechi. Moldovagaz s-a arătat nemulțumită de noul tarif pentru consumatorii finali. În solicitarea depusă la ANRE, compania moldo-rusă a solicitat un tarif pentru consumatorii casnici de 18 lei și 45 bani de bani pentru un metru cub, iar Agenția a aprobat un tarif de 18 lei și 7 bani, ceea ce este cu 38 de bani mai puțin. Moldovagaz spune că ANRE a redus costul serviciilor de distribuție a gazelor naturale cu 610 milioane de lei, sau 810 lei pentru o mie de metri cubi.

COMUNICATUL MOLDOVAGAZ: "Aceasta va duce la formarea unor devieri tarifare semnificative în anul 2023, precum și o creștere a pierderilor companiilor de distribuție a gazelor naturale din activitățile reglementate de distribuție."

Moldovagaz mai spune că la aprobarea deciziei de micșorare a tarifului, ANRE a ținut cont inclusiv de devierile tarifare acumulate până în prezent, unele dintre acestea fiind compensate în perioada anterioară. Pe de altă parte, Agenția notează în comunicatul său că ieftinirea prețului de achiziție al gazelor naturale a permis recalcularea gradului de recuperare a devierilor tarifare generate în perioadele precedente, astfel că pe 31 mai curent, devierile tarifare de 2,5 miliarde lei au fost recuperate complet. Ultima modificare a tarifelor la gazele naturale a avut loc în data de 23 septembrie 2022. Atunci, pentru consumatorii casnici a fost stabilit un tarif necompensat de 29 de lei și 27 de bani pentru un metru cub de gaze.

Opinia ta contează. Comentează!