Polonia a început construcția unui gard electric la frontiera sa cu regiunea Kaliningrad din Rusia
Externe 18 aprilie 2023, 20:04 | 385

Polonia a început construcția unui gard sofisticat la frontiera sa cu regiunea Kaliningrad, o enclavă a Rusiei. Potrivit autorităților de la Varșovia, trei mii de camere de supraveghere vor fi instalate pe o porțiune de 199 de kilometri de frontieră terestră polono-rusă.

Primele lucrări au început marți, 18 aprilie, în apropierea punctului de trecere „Bezledy”. „Scopul investiției este de a asigura detectarea tuturor neregulilor la frontieră, în special cu migrația ilegală și contrabanda de mărfuri”, a anunțat Poliția de Frontieră din Polonia.

Gardul va fi instalat pe întreaga graniță terestră cu Federația Rusă. Vor fi instalați aproximativ două mii de stâlpi pentru trei mii de camere de supraveghere și 700 de kilometri de cabluri de alimentare pentru transmisie și detectare.

Construcția acestui gard protector este în conformitate cu Legea privind întărirea securității frontierei de stat poloneze, care a intrat în vigoare în noiembrie 2021. Costul lucrărilor este estimat la 373 de milioane de zloți polonezi, adică în jur de 80 de milioane de euro. Construcția urmează să fie terminată în mai puțin de șase luni, până pe data de 30 septembrie.

Anterior, autoritățile poloneze au construit un zid la granița cu Belarus. Construcția a început în 2021, pe fondul crizei migrației, și a fost finalizată în octombrie 2022. La granița dintre Polonia și Belarus, gardul electronic a fost până acum instalat parțial – în patru secțiuni din cele 11 planificate.

Opinia ta contează. Comentează!