Peste exact o lună, pe 14 mai, turcii vor fi chemați la urne să-și voteze Parlamentul și președintele
Externe 14 aprilie 2023, 15:33 | 330

Peste exact o lună, turcii vor fi chemați la urne să-și voteze Parlamentul și președintele. Actualului șef al statului, Recep Tayyip Erdogan, candidează pentru un nou mandat, după ce a condus țara timp de 20 de ani. Sondajele prevăd o cursă strânsă. Scrutinul este considerat de mulți drept cel mai important din istoria de 100 de ani a republicii.

Conform autorității electorale din Turcia, patru candidaţi, printre care şi Erdogan, îndeplinesc condiţiile pentru a participa la scrutinul prezidenţial din 14 mai. În listă se mai regăsesc liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului, Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Patriei, Muharrem Ince, şi Sinan Ogan, reprezentantul blocului ultranaţionalist.

Muharrem Ince a mai candidat împotriva lui Erdogan, în 2018, şi a fost învins.

Alianţa lui Erdogan pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc la aceeaşi dată, include formaţiunea sa Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, Partidul Mişcarea Naţionalistă şi alte două partide mai mici. Kemal Kilicdaroglu este candidatul unui bloc de coaliţie format din şase partide, o combinaţie rară de politicieni seculari, islamişti şi naţionalişti, scrie Reuters.

Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, se află la putere din 2002. A devenit în 2003 premier, pentru ca în urma modificării Constituţiei să devină preşedinte, ales direct prin vot universal, în 2014. Pe parcursul anilor, a supraviețuit unor proteste de masă de lungă durată și unei tentative de lovitură de stat, în 2016. Contextul este dificil pentru actuala putere, după seria de cutremure catastrofale din sudul sudul Turciei şi după inflaţia anuală de 50% ce afectează populația.

Pe listele electorale sunt înscrişi peste 60 de milioane de cetăţeni în Turcia şi alte aproximativ 3,3 milioane - în străinătate. Diaspora va putea vota începând din 27 aprilie. Pentru a fi ales din primul tur de scrutin, un candidat trebuie să obţină peste 50% din voturi. În caz contrar, un al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 28 mai.

Opinia ta contează. Comentează!