Image-Description
Gazprom suportă pierderi, în personal. Trei foști manageri de top, reținuți în Polonia, pentru corupție
Externe 27 noiembrie 2019, 15:06 | 1581

Trei foști manageri de top ai filialei Gazprom și ai companiei poloneze de petrol și gaze PGNiG, deținute de stat, au fost reținuți sub suspiciunea de corupție, se arata intr-un anunt postat pe site-ul Procuraturii Naționale din Polonia.

Cei trei sunt suspectați că au semnat un acord de retragere a plangerii în instanta formulate împotriva Gazprom. Acest demers a provocat pagube companiei reprezentate de cei trei. Prejudiciul este estimat la aproximativ 217 milioane USD la cursul de schimb din noiembrie 2019. Suspecții riscă condamnări cu închisoare de până la zece ani.

Suspecții vor fi predați parchetului regional din orașul Lodz, care investighează acordurile de gaze semnate cu Federația Rusă, transmite TASS.

,Potrivit procurorului, la 27 ianuarie 2010, inculpații Michał Sz., Zdzisław J. si Mirosław D., directori ai EuRoPol GAZ, au semnat la Moscova un acord între EuRoPol GAZ, Gazprom Export și compania poloneză de energie PGNiG, care conținea dispoziții defavorabile pentru EuRoPol GAZ. În special, prin acest acord, partea poloneză se angaja să renunțe la procesul împotriva Gazprom Export, judecat la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional al Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse, care conținea o cerere de plată a serviciilor de transport a gazelor prin Polonia pentru anul 2007. În plus, acordul consemna renunțarea la orice pretenție între cele două părți pentru perioada 1 ianuarie 2006 – 31 decembrie 2009.

EuRoPol GAZ este o companie mixta creata de Gazprom Rusia și PGNiG Polonia, care deține secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.

Acordul, semnat la Moscova, este considerat în Polonia ca fiind contrar normelor UE și legii, scrie Radio Liberty.

În dosar au mai fost formulate acuzații împotriva unui fost demnitar din Ministerul Economiei, care ar fi oferit informații false în procesul de avizare al acordului, falsificand o serie de aprobari din partea unor structuri guvernamentale, inclusiv a Ministerului de Externe al Poloniei.

Opinia ta contează. Comentează!