Kievul recomandă cetăţenilor ucraineni să se abţină de la orice fel de călătorie în Rusia
Externe 23 februarie 2022, 15:29 | 530

Rada de la Kiev a aprobat miercuri impunerea de sancţiuni împotriva a 351 de cetăţeni ruşi, printre care deputaţii care au votat pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor controlate de separatişti, informează Reuters. Vladimir Zelenski a anunţat mobilizarea rezerviştilor, cu scopul de a completa efectivele armatei. Kievul a lansat un apel către cetăţenii ucraineni să părăsească Rusia.

Kievul consideră că în circumstanţele actuale, capacitatea sa de a oferi asistenţă consulară ucrainenilor în Rusia ar putea fi limitată. Totodată, Ucraina a calificat miercuri drept un 'act de agresiune armată' sprijinirea de către Rusia a autoproclamatelor 'republici populare' proruse din Donbas. ”Recunoaşterea aşa-numitelor republici populare Doneţk şi Lugansk, prin încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, este ilegală la nivel internaţional, iar Ucraina le consideră drept un act de agresiune armată', a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat. Ministerul de externe ucrainean avertizează că dacă agresiunea rusă nu poate fi oprită astăzi, ”armata rusă ar putea fi utilizată mâine în orice regiune a lumii'.

Președintele Vladimir Zelenski a anunţat mobilizarea rezerviştilor, cu scopul de a completa efectivele armatei care luptă împotriva miliţiilor proruse din provincia Donbas şi se confruntă cu ameninţarea militară rusă la frontierele sale.

VLADIMIR ZELENSKI: "Deocamdată, nu există necesitatea unei mobilizări generale în rândul populaţiei. Trebuie să îmbunătăţim pregătirea de luptă a trupelor în perspectiva oricărei modificări a situaţiei operative. În calitate de comandant suprem, eu am ordonat mobilizarea rezerviştilor, într-o perioadă specială."

Zelenski a exclus riscul unui război la scară mare cu Rusia, motiv pentru care a respins apelurile de a impune legea marţială în Donbas, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!