Image-Description
Un prezentator din Egipt a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a intervievat un homosexual
Externe 21 ianuarie 2019, 16:30 | 1273

Un prezentator al unei emisiuni de televiziune a fost condamnat la un an de închisoare cu executare de un tribunal din Egipt pentru faptul că a intervievat un homosexual în anul 2018.

Prezentatorul TV Mohamed al-Gheiti, care s-a declarat de mai multe ori împotriva homosexualităţii, a fost declarat vinovat după ce fusese acuzat că a promovat această orientare sexuală şi că a adus, astfel, o ofensă la adresa religiei.

De asemenea, prezentatorul a fost condamnat la plasarea sub supraveghere timp de un an şi la plata unei amenzi de 3.000 de lire egiptene (130 de euro), a declarat Samir Sabri, avocatul acuzării.

Mohamed al-Gheiti poate să facă apel şi, în acest caz, poate să rămână în libertate în aşteptarea noului verdict, cu condiţia să plătească o cauţiune de 1.000 de lire egiptene (50 de euro), potrivit avocatului Samir Sabri, care nu a precizat dacă jurnalistul a luat o decizie în acest sens.

În august 2018, prezentatorul egiptean a invitat un bărbat gay în emisiunea sa, difuzată de postul privat LTC TV, şi a discutat cu acesta despre tematica homosexualităţii în spaţiul mass-media.

În timpul interviului, invitatul său, al cărui chip a fost blurat pentru a rămâne anonim, a dezvăluit că lucra în industria sexului şi a vorbit despre relaţia lui cu un alt bărbat.

După difuzarea acelui interviu, Consiliul suprem de reglementare a mass-media, un organism al statului egiptean, a suspendat emisia postului de televiziune timp de două săptămâni, pentru "violări profesionale".

Potrivit unui comunicat al Consiliului, LTC TV nu a respectat interdicţia referitoare "la prezenţa homosexualilor sau promovarea sloganurilor lor" la televiziune.

Consiliul a instaurat acea interdicţie după ce un drapel în culorile curcubeului - simbol al comunităţii LGBT - a fost arborat în timpul unui concert organizat la Cairo în 2017.

În epocă, autorităţile au lansat o amplă campanie de represiune contra persoanelor suspectate de a fi homosexuale, atrăgând astfel criticile organizaţiilor care militează pentru apărarea drepturilor omului.

Codul Penal egiptean nu interzice explicit homosexualitatea, însă tribunalele folosesc acuzaţiile de "dezmăţ" şi "prostituţie" pentru a-i condamna pe homosexuali.

Opinia ta contează. Comentează!