Image-Description
UNESCO bate alarma privind situația din Crimeea, după ce a fost anexată de Rusia
Externe 1 octombrie 2019, 09:12 | 2181

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a publicat un raport în care atrage atenţia că situația din Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia, s-a agravat în toate domeniile sale de competență, scrie agenţia de presă RBC.

Raportul conține informații despre situația din peninsulă în ceea ce priveşte educația, știința, cultura, diseminarea informațiilor și funcționarea mass-media.

Astfel, documentul subliniază o deteriorare continuă a situației din Crimeea în toate domeniile de competență ale UNESCO, fiind constatate încălcări ale drepturilor și libertăților omului, în special ale ucrainenilor și ale etnicilor tatari din Crimeea.

De asemenea, potrivit raportului UNESCO, în Crimeea ocupată sunt încălcate principii și norme fundamentale ale ONU, în special privind asigurarea drepturilor educaționale și culturale, are loc o obstrucționare a diseminării gratuite a informațiilor și a activităților mass-media şi se înregistrează numeroase cazuri de hărțuire și arestare ilegală a jurnaliștilor.

La fel, UNESCO avertizează că acțiunile autorităților de ocupație din Crimeea amenință conservarea valorii istorice și a autenticității patrimoniului cultural ucrainean, cum ar fi oraşul antic Chersonesos, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și Palatul Bahcisarai, candidat pentru înscriere în această listă.

Opinia ta contează. Comentează!