Fermierii din Uniunea Europeană au blocat cu tractoarele o parte din orașul Bruxelles și au incendiat grămezi de anvelope
Externe 26 februarie 2024, 20:26 | 206

Fermierii din Uniunea Europeană au blocat azi cu tractoare o parte din orașul Bruxelles și au incendiat grămezi de anvelope în semn de protest. S-a întâmplat în ziua când în capitala Belgiei miniștrii din blocul comunitar s-au reunit pentru a căuta modalități de simplificare a regulilor agricole și a birocrației care alimentează manifestațiile, scrie France 24. Fermierii au o varietate de cerințe. Ei spun că se luptă cu o creștere a costurilor și a taxelor, reguli dure de mediu și concurență din partea importurilor de alimente ieftine.

În timp ce convoaiele de tractoare au ajuns în capitala Belgiei, poliția a instalat baricadele în jurul sediului Uniunii Europene.

Tunuri de apă au fost desfășurate asupra fermierilor în ziua ședinței miniștrilor Agriculturii din Uniunea Europeană. Pe ordinea de zi: simplificarea politicilor agricole comune, de ale căror subvenții depind mulți fermieri pentru a-și câștiga traiul. Dând foc la baloți de fân și la anvelope, fermierii au cerut mai puțin timp pentru documente și relaxarea reglementărilor de mediu în vigoare pentru a proteja biodiversitatea.

Comisia Europeană și-a slăbit deja obligațiile privind terenurile neputincioase și ar putea fi făcute mai multe concesii. Dar în timp ce fermierii se văd copleșiți de creșterea costurilor de producție și de reglementări din ce în ce mai complicate, oamenii de știință se tem de răspunsul Bruxelles-ului, notează France 24.

O altă sursă de presiune pentru fermieri este ceea ce ei numesc drept competiție neloială. Uniunea Europeană a crescut importurile de grâu ucrainean, de când Rusia a invadat Ucraina, un grâu mai ieftin decât cel european și care nu este subiect al acelorași reguli, mai scrie France 24.

Proteste ale fermierilor au loc de câteva săptămâni în mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Franța, Germania, Spania și Grecia. Polonia a avut acțiuni și în weekend. Fermierii de acolo au folosit tractoare pentru a bloca o trecere-cheie în Germania, stârnind haosul în trafic, scrie Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!