Obiect străin în spațiul aerian național
Social 14 februarie 2023, 19:34 | 1077

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis astăzi pentru trei ore. Multe avioane au rămas la sol, iar un aparat de zbor, care venea de la București, a fost redirecționat spre Iași.

Spațiului aerian fost închis la ora 11:24. Prima care a anunțat despre interdicții a fost o companie aeriană. Aeroportul Internațional Chișinău a confirmat, menționând că spațiul aerian va fi închis până la ora 16.00, din motive de securitate. Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre redeschiderea spațiului aerian, la ora 14:47. Între timp, sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat în jurul orei 12:30, în sud-estul țării, o țintă aeriană de dimensiuni mici. Ministerul Apărării de la București a precizat că obiectul era asemănător unui balon meteorologic.

Spațiul aerian al Republicii Moldova ar fi fost închis după ce autoritățile de la București au informat despre apariția pe cer a unui obiect asemănător cu o dronă, care aparține altui stat.

COMUNICATUL AUTORITĂȚII AERONAUTICE CIVILE: "Ministerul Apărării a recepționat o informație precum că în regiunea orașului Soroca a fost detectat un obiect neidentificat, de mici dimensiuni, asemănător unui balon meteorologic. Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării, și identificării obiectului, precum a și traiectoriei de zbor a acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. În urma verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol, la propunerea Ministerului Apărării, spațiul aerian a fost redeschis."

Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11 kilometri în spațiul aerian național, în sud-estul României.

PRECIZĂRILE MINISTERULUI APĂRĂRII NAȚIONALE: "Au fost aplicate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave din serviciul de luptă Poliție Aeriană au decolat de pe Baza Aeriană Fetești, în jurul orei 12:40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană. Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană."

Mai multe baloane au fost depistate marți și în spațiul aerian al Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Forțelor aeriene ale Ucrainei consideră că obiectele sunt utilizate cu scop de spionaj.

IURII IGNAT, purtător de cuvânt, Forțele aeriene ale Ucrainei: "Este clar că în acest fel ei (rușii - n.n.) testează cum lucrează sistemul nostru de apărare antiaeriană. Aceste drone de tip spion sunt utilizate și pentru a observa consecințele bombardamentelor lor."

Închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova a lăsat la sol mai multe avioane, iar un aparat de zbor care venea de la București a fost redirecționat spre Iași.

Autoritatea Aeronautică Civilă asigură că, în prezent, operațiunile de zbor se desfășoară în condiții de siguranță și securitate.

Opinia ta contează. Comentează!