Republica Moldova ratează venituri de sute de milioane de lei, supraviețuind acum datorită donațiilor externe
Economic 8 februarie 2023, 00:00 | 5277

Republica Moldova ratează venituri de sute de milioane de lei. Supraviețuiește datorită donațiilor externe. Potrivit unei noi investigații marca jurnal.md, banii pierduți ajung fie în Rusia, fie pe insulele Curaçao, către unele companii rusești, care sunt interzise și acuzate de finanțarea terorismului. Chișinăul sprijină astfel, indirect, Moscova în intenția sa de a cotropi Ucraina. Nu este consecința vreunei legi lăsate la murat de fosta guvernare PSRM, ci o nouă consecință a Legii Alaiba, care a intrat în vigoare acum un an.

În urmă cu un an a intrat în vigoare nu doar așa-numita Lege Alaiba, care interzice publicitatea la jocurile de noroc și pariuri sportive, dar și o altă lege, prin care impozitul pe câștigurile din aceste jocuri a crescut de la 12 la 18%. Aceste modificări au scăzut brusc veniturile Loteriei Naționale a Moldovei, dar nu și dependența jucătorilor, care au migrat către site-urile ilegale rusești, care-și fac la greu publicitate în spațiul virtual și nu rețin impozite din câștiguri, făcând evaziune fiscală și spălare de bani.

Portalurile în cauză le permit să joace și minorilor, și nu verifică sursa banilor, se arată într-o investigație realizată de jurnalistul Pavel Păduraru de la jurnal.md. Consecințele adoptării Legii Alaiba s-au făcut simțite în scurt timp. Portalul de specialitate top100Bookmakers.com arăta că doar în patru luni, din decembrie 2021 până în aprilie 2022, numărul de jucători din Republica Moldova care au migrat pe site-urile interzise a crescut cu aproape 66%. Șase din cele șapte case de pariuri străine sunt rusești. În situația creată, Parlamentul a mai oferit un cadou site-urilor ilegale rusești. Mai exact, în iulie 2022, deputații au adoptat o altă lege, care va intra în vigoare în vara anului curent, prin care prestarea serviciilor de plată în favoarea persoanelor care activează pe teritoriul Republicii Moldova fără autorizația corespunzătoare a autorităților competente sau interzise prin lege nu va mai constitui o infracțiune. Prin urmare, avântul lui Dumitru Alaiba în lupta cu viciile va permite în cele din urmă caselor de pariuri ilegale să activeze aici nestingherit, ceea ce poate reprezenta un pericol și pentru securitatea statului.

PLAMEN MILANOV, directorul NGM Company: "Eforturile noastre, investițiile în activități legale de promovare, dar și conjunctura internațională, au permis majorarea considerabilă a veniturilor statului din jocurile de noroc online cu risc social scăzut. Cu toate acestea, o bună parte a sectorului rămâne în zona gri."

Întrebat ce crede despre faptul că legea sa a favorizat site-urile ilegale, ministrul Economiei a răspuns:

DUMITRU ALAIBA ministrul Economiei: "Scopul legii a fost să limităm și să interzicem publicitatea jocurilor de noroc, dar activitatea site-urilor ilegale nu a fost vizată în niciun fel. Noi n-am promovat site-urile ilegale și nu recomand să suprapuneți aceste două subiecte. La Fisc acum se discută despre cum să blocheze aceste site-uri, dar ăsta e alt subiect."

Întrebat dacă nu ar fi interesat, în calitate de ministru al Economiei, ca sute de milioane de lei să ajungă în buget, nu în zonele off-shore, el a fost de altă parere.

DUMITRU ALAIBA ministrul Economiei: "Dacă vreți, hai să impozităm drogurile, ca să avem bani la buget. Asta nu e o politică economică, este o politică socială. Aici nu ne-am condus de veniturile la buget, ci de obiective sociale."

Interzicerea publicității la jocurile de noroc și pariurile sportive a avut un impact puternic și asupra mass-media. Deputatul Radu Marian, care recent i-a luat locul lui Dumitru Alaiba la șefia Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a declarat pentru Jurnal.md că este mulțumit de această lege. El spune însă că a avut unele dubii cu privire la interzicerea publicității pentru pariurile sportive și optează pentru demonopolizarea acestei piețe.

Opinia ta contează. Comentează!