VON DER LEYEN: În următoarele săptămâni vor fi prezentate propuneri în cadrul primei strategii europene de apărare industrială
Externe 29 februarie 2024, 19:56 | 198

Cu sau fără sprijinul partenerilor, nu putem lăsa Rusia să câștige în Ucraina. Prețul unei victorii ruse este mult mai mare decât orice economie, pe care Uniunea Europeană ar putea să o facă acum. Sunt declarațiile șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia, în următoarele săptămâni vor fi prezentate propuneri în cadrul primei strategii europene de apărare industrială. „Va fi nevoie de decizii îndrăznețe și curaj politic”, a subliniat von der Leyen.

Uniunea Europeană ar trebui să-și amplifice capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani, pentru a face față amenințării care vine din partea Rusiei, a declarat șefa Comisiei Europene de la tribuna Parlamentului European.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Unul dintre obiectivele centrale ale Strategiei și ale Programului european de investiții în apărare care va veni odată cu aceasta, va fi prioritizarea achizițiilor comune în domeniul apărării. Așa cum am făcut-o cu mare succes cu vaccinurile sau, de exemplu, cu gazele naturale. Acest lucru ne va ajuta să reducem fragmentarea și să creștem interoperabilitatea. Dar pentru a face acest lucru trebuie să trimitem un semnal puternic industriei. Acesta este motivul pentru care vom analiza cum să facilităm, de exemplu, acordurile de preluare."

Pe fundalul înarmării Rusiei de către Coreea de Nord și Iran, Europa ar trebui să se trezească urgent, afirmă Ursula von der Leyen.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Amenințarea unui război poate să nu fie iminentă, dar nu este imposibilă. Riscurile războiului nu ar trebui să fie exagerate, dar trebuie să fie o pregătire pentru ele. Sunt mândră să anunț că vom înființa un birou pentru inovare în apărare la Kiev. Acest lucru va aduce Ucraina tot mai aproape de Europa și va permite tuturor statelor membre să se bazeze pe experiența și expertiza Ucrainei pe câmpul de luptă în inovarea în domeniul apărării industriale. Este timpul să începem o discuție despre utilizarea profiturilor extraordinare ale activelor rusești înghețate pentru a cumpăra în comun echipamente militare pentru Ucraina. Nu ar putea exista un simbol mai puternic și nicio utilizare mai bună pentru acești bani decât acela de a face din Ucraina și toată Europa un loc mai sigur pentru a trăi."

Unul dintre punctele-cheie ale strategiei este de a facilita acordurile de cumpărare avansate în cadrul industriei de apărare și necesitatea urgentă de a reface și moderniza forțele armate ale statelor membre. Ideea este aprobată de grupul PPE, cel mai mare din Parlamentul European.

DAVID MCALLISTER, europarlamentar PPE, Germania: "În prezent, statele membre cheltuie prea mult la nivel național. Noi trebuie să colaborăm mai apropiat în Europa. Avem nevoie de mai multă tehnologie de apărare, de expertiză. Trebuie să achiziționăm mai mult echipament de apărare împreună."

Dar nu toți parlamentarii sunt de acord cu această idee, precum cei din Partidul Stângii, scrie Euronews.

MARC BOTENGA, europarlamentar, Partidul Stângii: "În primul rând, va avea un impact important asupra industriei Uniunii Europene, pentru că vom sponsoriza producția de arme și asta va împinge anumite companii. Pe de altă parte, vor fi susținute companiile producătoare de armament, în detrimentul altor companii."

Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a intrat deja în al treilea an.

Opinia ta contează. Comentează!