Image-Description
Piscină pe catedrala Notre-Dame, un restaurant sau o pădure; Reacția francezilor la propunerile de restaurare a clădirii
Externe 17 mai 2019, 11:00 | 1058

O firmă de arhitectură a propus înlocuirea acoperișului catedralei Notre-Dame din Paris, distrus în incendiul care a devastat edificiul, cu o piscină. Franța se pregătește să lanseze o competiție internațională pentru restaurarea clădirii, scrie The Guardian, iar aceasta este una dintre propunerile pentru noua față a catedralei.

Alte propuneri includ construirea unui penthouse de lux, a unei parcări pentru mașini sau chiar a unui restaurant McDonalds ori instalarea unor panouri solare.

Până acum, multe dintre ideile cu care au venit firmele de arhitectură i-au revoltat pe francezii tradiționaliști, care cer ca Notre-Dame să fie refăcută după vechiul model. La o săptămână după incendiul din 15 aprilie, firma franceză Studio NAB a propus înlocuirea acoperișului distrus cu unul de seră, alții au sugerat amenajarea unui parc, a unei terase sau chiar a unei păduri, alături de o turlă din metal sau din sticlă. Arhitectul britanic Norman Foster a propus construirea unei turle de forma unei piramide care să fie realizată din cristal și oțel inoxidabil.

„Nu suntem obligați să reconstruim identic turla prăbușită”, a spus arhitectul Alexandre Chassang, care a propus o turlă din sticlă.

Pe de altă parte, firma suedeză de arhitectură Ulf Mejergren Architects a realizat planurile pentru construirea unei piscine în formă de cruce, care să acopere întregul acoperiș, scrie Digi24.

Toate aceste propuneri au fost primite cu scepticism de francezi, care s-au amuzat ori s-au revoltat pe seama lor. „De ce nu construim mai bine un club de noapte acolo? Și un rollercoaster. Și o tiroliană”, a comentat ironic un utilizator. Altul a editat o imagine cu catedrala Notre-Dame, adăugându-i o moară de vânt în locul turlei prăbușite.

„O refacere contemporană a catedralei nu ar trebui să implice construcția fără sens a unei piscine”, „Piscina de pe Notre-Dame: unde poți face plajă la razele Domnului, în costumul tău de baie din două piese, în timp ce bei o Ave Margarita sau un Notre Damequiris”, „Piscină la Notre-Dame? De ce nu adăugăm și un salon de masaj thailandez și un ecran gigantic pentru episodele din Game of Thrones”, au scris mai mulți internauți.

Opinia ta contează. Comentează!