Veaceslav Platon scrie din nou Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România. Afaceristul a depus o cerere suplimentară, în care înștiințează DIICOT cu privire la planul lui Vladimir Plahotniuc de a vinde un pachet de acțiuni Victoriabank, care ar fi fost procurat din banii furați de la Banca de Ecomomii.

În cererea lui Veaceslav Platon se spune că Vladimir Plahotniuc împreună cu mai multe persoane, printre care finul său de cununie, Andrian Candu, fostul guvernator BNM Dorin Drăguțanu, dar și actualul - Sergiu Cioclea, ar fi săvârșit tentativa de escrocherie și spălare de bani atunci când au propus Băncii Transilvania din România să cumpere un pachet de acțiuni în mărime de 38,9% de la Victoriabank. Acțiunile aparțin unei companii cipriote și au fost cumpărate din banii furați de la Banca de Economii, spune Platon.

Afaceristul mai spune că pachetul de acțiuni în mărime de 38,2% cumpărat în 2011 de la Plahotniuc, iar în 2014 procurat înapoi de acesta, a fost evaluat la 40 de milioane de dolari.

Pentru a-i fi verificate declarațiile, Platon le-a sugerat angajaților DIICOT să interpeleze instituțiile de drept din Letonia. Tot el spune că este gata să treacă și testul poligrafic.

Potrivit reprezentantei Serviciului de presă al BNM, scrisorile expediate de Veaceslav Platon au fost remise instituțiilor de drept din Republica Moldova. Anterior, Vladimir Plahotniuc și Dorin Drăguțanu au respins acuzațiile. Amintim că Drăguțanu și-a dat demisia din funcția de guvernator al Băncii Naționale în septembrie 2015, înainte de expirarea mandatului. El a fost acuzat de mai mulți politicieni, dar și de societatea civilă pentru situaţia dezastruoasă în care a ajuns sistemul bancar.

Precizăm că, potrivit portalului bizlaw.md, acțiunile Victoriabank ar putea fi vândute la începutul anului viitor cu aproximativ 37 de milioane de euro. Comisia Națională a Pieței Financiare planifică organizarea licitației pe 16 ianuarie 2018. Recent, Banca Națională a Moldovei a permis ca Banca Transilvania, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, să achiziționeze toate acțiunile Victoriabank. Beneficiarul companiei cipriote care deține pachetul menționat de Platon este Serghei Lobanov. Anul trecut acesta a fost exclus din Consiliul de administrație al Victoriabank.