Undă verde pentru modificările constituționale privind sistemul judecătoresc. Curtea Constituțională a dat un aviz pozitiv proiectului de lege propus în acest sens de către Guvern. Noutățile țin de numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție, finanțarea sistemului judecătoresc, dar și de funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Curtea Constituțională a fost sesizată de către executiv în luna noiembrie. Procedural, după avizul pozitiv al instituției, documentul urmează să fie examinat de către Parlament.

Una dintre noutățile acestui proiect reprezintă numirea judecătorilor. Dacă în prezent aceștia sunt desemnați pentru un termen inițial de cinci ani, se propune ca această cifră să fie exclusă, iar judecătorii să fie numiți până la atingerea plafonului de vârstă. Totodată, se prevede modificarea procedurii de numire a judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel, dacă până în prezent candidații erau propuși de către Consiliul Superior al Magistraturii și votați ulterior de către Parlament, atunci pe viitor instalarea lor în funcții va depinde de președintele țării, care va avea dreptul să respingă o singură dată pretendenții. Modificări ale Constituției se propun și la capitolul „Consiliul Superior al Magistraturii”. Astfel, membrii acestei instituții urmează să fie aleși pentru un mandat de șase ani și nu de patru cum este în prezent și fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutive, așa cum este permis acum. În nota informativă a inițiativei legislative se mai vorbește despre recomandarea de a exclude procurorul general și ministrul Justiției din componența CSM.

Proiectul cu pricina este la a doua tentativă de adoptare. Deși deputații l-au votat în prima lectură în primăvara acestui an, ei nu l-au aprobat în lectură finală. Astfel, pentru că s-a împlinit un an de la înregistrarea în Parlament și iniţiativa nu a fost votată, ea a devenit nulă.