Compania „Horus Energy” a câștigat repetat licitația pentru modernizarea „Termoelectrica”
Social 29 iunie 2022, 17:06 | 1690

Amalgam de decizii ciudate la nivel guvernamental în legătură cu firma care va repara turbina și generatorul Nr. 3 de la “Termoelectrica”. După ce, urmare a unui scandal, Guvernul a anulat pe 22 iunie licitația câștigată de firma „Horus”, care este partenerul companiei „Silovîe Mașinî” din Rusia, aflată sub sancțiuni internaționale, peste câteva ore tot „Horus” a fost desemnată câștigătoare urmare a „negocierilor directe”. De cealaltă parte, „Termoelecrtica” pretinde că legislația nu a fost încălcată.

Licitația prin care urmau să fie contractate lucrări de reparație a blocului energetic nr. 3 de la CET-2 a fost anulată fără multe explicații. Imediat au început negocierile directe cu două întreprinderi, care, cu două zile în urmă, au participat la concursul eșuat. ”Horus Energy” și ”Turbo Energy Power”. Potrivit unui comunicat de presă remis de „Termoelectrica”, procedura de achiziție a fost anulată pe 22 iunie, după ce s-a constatat că ofertele depuse de toți participanții sunt neconforme, „grupul de lucru fiind în imposibilitatea adjudecării contractului”. Ulterior, într-o măsură strică, necesară din motive de maximă urgență, a fost organizată o altă licitație, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, cu depunerea ofertelor până pe 24 iunie.

Termoelectrica: "Invitația de participare la procedura de negociere a fost expediată tuturor participanților la prima licitație, însă au participat doar doi: ”Horus Energy” cu o ofertă de 5.389.129 lei și ”Turbo Energy Power”, oferta cărora a constituit 5.640.343 de lei. Prin urmare, a fost desemnată câștigătoare cea mai mică ofertă financiară, respectiv, oferta companiei SRL HORUS."

Anunță „Termoelectrica”. Urmare a negocierilor, compania „Horus” a venit cu oferta mai ieftină cu aproximativ două milioane de lei decât a oferit la licitația precedentă și a câștigat concursul. Contractul a fost semnat luni, 27 iunie, iar lucrările de reparație a blocului energetic 3 de la „Termoelectrica” trebuie să înceapă imediat. Într-un comunicat de presă, cei de la „Horus” ne asigură că lucrările vor fi efectuate în timp util.

VALENTIN BALAN, director general al Companiei ”Horus”: "În adresa companiei, marți, 27 iunie, a venit notificarea oficială din partea “Termoelectrica” S.A. în care am fost anunțați că oferta noastră a fost declarată câștigătoare. Angajamentele asumate în cadrul acestui contract vor fi îndeplinite profesionist, calitativ și în termen."

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a solicitat de la „Termoelectrica” toată informația în legătură cu licitația privind lucrările de reparație capitală a turbinei, licitație câștigată de compania „Horus”.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Vom face toate verificările. Deja am solicitat toată informația în legătură cu acest caz. Dacă vor fi identificate anumite suspiciuni de corupție, vom sesiza instituțiile de drept. Vom solicita nu doar verificarea legalității organizării licitației, dar și verificarea de către instituțiile abilitate a modului în care SRL „Horus” își îndeplinește angajamentele contractuale."

La începutul lunii aprilie, Guvernul a anulat o altă licitație de modernizare a „Termoelectrica” în valoare de 13,27 milioane de euro, organizată împreună cu reprezentanța Băncii Mondiale. Proiectul inițial prevedea modernizarea turbinei nr. 2 prin creșterea capacității de producere a energiei electrice și termice. De asemenea, includea reparații la blocul nr. 3, inclusiv la turbină, generator, cazan de abur, plus alte lucrări auxiliare. Atunci, licitația a fost câștigată de consorțiul companiilor SRL ”Horus” și compania rusă JSC ”Power Machines” (Silovîe Mașinî). Jurnal TV a scris atunic că, „Silovîe Mașinî”, parteneră companiei moldovenești „Horus”, ar avea conexiuni cu Kremlinul și s-ar afla sub sancțiuni internaționale încă din 2019. Administrator la „Silovîe Mașinî” ar fi Alexei Mordașov, un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie