Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice aniversează 80 de ani de la fondare
Cultură 20 octombrie 2020, 17:36 | 2359

Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice împlinește 80 de ani. Cu această ocazie, timp de o lună, vor fi organizate activități care vor îmbina partea academică, precum sunt conferințele științifice internaționale, expozițiile de documente istorice, fotografii și publicații reprezentative ale profesorilor, cu cea de creație - imprimări retro audio și video difuzate online, spectacole, concerte și alte lucrări artistice.

Secretarul de stat, Andrei Chistol, a menționat că potențialul științific și didactic al corpului profesoral al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice este unul foarte valoros, cum de altfel e și firesc pentru o instituție universitară octogenară care și-a creat deja bogate tradiții și parteneriate internaționale.

ANDREI CHISTOL, secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării: "Avem niște valori care trebuie promovate, avem niște valori care trebuie susținute și aceste valori ar trebui să materializeze niște priorități mai clare, inclusiv și din partea noastră, a ministerului, dar ceea ce este important este că într-adevăr suntem la un an extraordinar pentru domeniul culturii. Chiar dacă suntem într-un an de pandemie, avem mai multe jubilee - și aici, și la Filarmonică, și la Teatrul Ionesco, Teatrul Satiricus."

MIHAI MUNTEANU, artist al poporului, absolvent al AMTAP: "Eu am venit la Conservatorul de Stat când el împlinise doar 20 de ani și de acum de 60 de ani sunt legat de această frumoasă instituție care a fost și Institutul de Arte, și Universitatea de Arte, și iar Conservator și până la urmă a devenit Academia de Muzică și Arte Plastice care este după părerea mea o ambianță foarte reușită."

Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova este succesoarea Conservatorului de Stat din Chişinău fondat în anul 1940 şi a instituţiilor de învăţământ muzical care şi-au desfăşurat activitatea la Chişinău începând cu anul 1919 când, la iniţiativa lui G. Enescu, a fost înfiinţat conservatorul Unirea. În prezent, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice acoperă toate domeniile de învăţământ artistic universitar şi postuniversitar. Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice a fost acreditată în iulie 2006, iar în iulie 2009 și în 2014 a obţinut certificatul de acreditare ştiinţifică.

Opinia ta contează. Comentează!