Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o vastă operaţiune antidrog în Rio de Janeiro
Externe 7 mai 2021, 15:44

Cel puţin 25 de persoane, printre care un poliţist, şi-au pierdut viaţa joi, într-o vastă operaţiune antidrog într-o favela din Rio de Janeiro, au raportat poliţia şi media braziliene. Operaţiunea a fost efectuată împotriva unor traficanţi de droguri acuzaţi de recrutare de minori într-un cartier sărac, la nord de Rio. Canalul GloboNews a difuzat imagini cu indivizi puternic înarmaţi, care au încercat să scape fugind prin favela în timpul operaţiunii de poliţie.

Importante efective de poliţie au fost văzute circulând în favela, în timp ce locuitorii înspăimântaţi încercau să-şi reia ocupaţiile după încheierea focurilor de armă, au constatat corespondenţii France Presse. "Ancheta este urmare a rapoartelor primite de unitatea pentru protecţia copilului potrivit cărora traficanţi de droguri recrutează copii şi adolescenţi pentru a se alătura principalei grupări criminale din regiune", a declarat poliţia într-un comunicat. "Aceşti infractori comit acte ca trafic de droguri, furt de mărfuri, agresiuni împotriva pietonilor, crime şi atacarea trenurilor de metrou, printre alte infracţiuni în regiune", potrivit comunicatului citat de AFP.

Cartierul supus raidului este considerat ca o bază pentru Comando Vermelho (Comando Roşu), cea mai mare grupare de traficanţi de droguri din Rio de Janeiro. Operaţiunea s-a desfăşurat în pofida unei decizii a Curţii Supreme, interzicând poliţiei să facă raiduri în favelele sărace ale Braziliei în timpul pandemiei de coronavirus, cu excepţia "circumstanţelor absolut excepţionale". Poliţia a indicat că operaţiunea a fost urmarea unei anchete care a permis obţinerea unui mandat de interceptare a comunicaţiilor suspecţilor şi identificarea a 21 de membri ai grupării criminale "însărcinaţi să asigure dominaţia teritorială cu ajutorul armelor de foc".

Gruparea "a înfiinţat o structură de tip militar cu sute de soldaţi echipaţi cu puşti, pistoale, grenade, veste antiglonţ, uniforme de camuflaj şi alte accesorii militare", a precizat poliţia, citată de AFP.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE