Image-Description
Focar de pestă porcină la Briceni: Mai mulți mistreți au fost găsiți morți
Social 29 mai 2019, 15:00 | 1464

Un focar de pestă porcină africană la mistreț a fost confirmat în fondul silvic amplasat în zona de frontieră în regiunea orașului Lipcani, raionul Briceni. Cadavrele mistreților au fost depistate de către colaboratorii poliției de frontieră.

ANSA anunță într-un comunicat de presă că pe data de 28 mai 2019, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar prin încercările de laborator a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la 6 cadavre de mistreți (femela și puii săi).

Cadavrele au fost depistate de către colaboratorii poliției de frontieră, care imediat au anunțat inginerul silvic și Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Edineț (cu raza de acoperire și a raionului Briceni), care au prelevat probele necesare testărilor de laborator, iar cadavrele au fost distruse conform procedurilor stabilite.

Totodată, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Briceni, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.

Pe parcursul anului 2019 în regiunea respectivă, atât în Ucraina cât și România, au fost înregistrate mai multe cazuri de pestă porcină africană la mistreți.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova, a fost înregistrat la porci domestici pe data de 14 martie în satul Bejghioz, Ceadâr-Lunga și care a fost eradicat pe data de 16 mai.

ANSA solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie