Jurnalul Săptămânii, 17 Iulie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

În Republica Moldova a ajuns primul lot de vaccinuri Johnson & Johnson, donat de Statele Unite ale Americii. Serul a fost recepționat prin intermediul platformei COVAX. Este vorba de primul lot de 150 de mii de doze din cele 500 de mii donate de Statele Unite. Vaccinul anti-COVID Johnson &Johnson este produs de o companie farmaceutică americană. Acesta este administrat intramuscular într-o singură doză și este recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani. Studiile clinice au demonstrat o eficacitate de 66,3% împotriva tuturor tulpinilor SARS-CoV-2. Până în prezent, peste 20 de milioane de doze de vaccin Johnson &Johnson au fost administrate la nivel global. Vaccinul a fost aprobat precalificat de Organizația Mondială a Sănătății. Menționăm că săptămâna viitoare, în Republica Moldova vor ajunge o sută de mii de doze de vaccin Pfizer, donate de România.

Apar tot mai multe semnale despre un început de criză a carburanților. Cel puțin una din cele mai mari rețele de benzinării din Republica Moldova a limitat volumul de combustibil vândut per client la nu mai mult de 10 litri. Reprezentanții companiei au explicat că această criză, provocată, spun ei, de noua formulă de calculare a prețului, ar putea dura câteva săptămâni. În replică, ANRE pune vina pe erorile de ordin juridic. Cert este că au de suferit oamenii de rând, în special fermierii, care trebuie să desfășoare lucrări agricole.

Agenția de Investiții lansează campania ”Ne-am pornit vaccinați”, prin care îi îndeamnă pe oameni să călătorească în siguranță, imunizându-se. Evenimentul își propune să promoveze obiectivele turistice mai puțin cunoscute din Republica Moldova. Nu în ultimul rând, inițiatorii campaniei vor să contribuie la procesul de vaccinare a populației.

Opinia ta contează. Comentează!