Image-Description
O bună parte din urmele interceptărilor ilegale au fost șterse, potrivit unui fost angajat al MAI
Politic 26 noiembrie 2019, 09:36 | 2237

Materiale importante care privesc interceptarea și filarea unor jurnaliști, activiști civici și politicieni din opoziție în perioada guvernării PDM, despre care a vorbit recent deputatul Chiril Moțpan, au fost distruse pentru a lichida urmele, afirmă fostul șef al Direcției nr.6 Protecția Martorilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, Anatolie Macovei.

Ordinul privind distrugerea acestor materiale a fost în cadrul unei subdiviziuni a Ministerului Afacerilor Interne, după ce a devenit cunoscut că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, pleacă din Republica Moldova, iar despre această distrugere ar fi știut fostul ministru de Interne Andrei Năstase, spune Macovei.

„Direcția nr. 5 și Direcția nr. 7, care exercitau unele măsuri de filaj, erau conectate online la interceptările telefonice prin care se exercita filajul, în paralel. Restul interceptărilor telefonice erau primite pe niște discuri de la SIS, care erau ascultate prioritar de angajații Direcției nr. 5, se făceau niște selecții și rapoarte pe marginea acestor ascultări, iar discurile erau predate procurorilor”, a relatat fostul șef al Direcției nr.6 Protecția Martorilor într-o emisiune la TV8.

Anatolie Macovei afirmă că fiecare persoană interceptată, dintre oameni cu poziție civică activă și jurnaliști, era selectată din același sediu de afaceri al lui Vladimir Plahotniuc - GBC.

„Erau invitați conducători din Ministerul de Interne, din Serviciul Informații și Securitate, din Procuratură, se făceau ședințe și se dădeau indicații concret pe fiecare persoană”, precizează Anatolie Macovei.

Potrivit acestuia, persoanele responsabile pentru interceptări aveau stabilit scopul de a depista activități care contravin legii, care ar permite tragerea la răspundere a celor urmăriți, sau declarații care ar putea fi trucate astfel încât să servească drept motiv pentru fabricarea unor dovezi ce ar fi permis urmărirea penală a acestora.

În acest context, expertul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ion Guzun, a menționat că în 2013 au intrat în vigoare modificări la Codul penal, care au restricționat foarte mult posibilitățile de efectuare a interceptărilor.

„S-au pus niște criterii foarte riguroase, inclusiv informarea persoanei timp de șase luni despre propria interceptare, dar și alte filtre”, a explicat Igor Guzun.

Amintim că, săptămâna trecută, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a prezentat o listă de persoane care ar fi fost interceptate de guvernarea controlată de PDM. În lista respectivă se regăsesc cadre didactice care au susținut Platforma DA, dar și experți, jurnaliști și activiști, printre care și Petru Macovei, Arcadie Barbăroșie, Lilia Carasciuc, Ștefan Gligor, Dumitru Alaiba, Sergiu Tofilat, Vladislav Gribincea, precum și Natalia Morari, Angela Gonța, Mariana Rață, Ion Terguță, Valentina Ursu, etc.

Opinia ta contează. Comentează!