Image-Description
Jurnaliști, activiști, politicieni, interceptați la comanda regimului Plahotniuc. LISTA prezentată de Chiril Moțpan (FOTO)
Politic 22 noiembrie 2019, 15:18 | 3702

Fostul regim, controlat de Vladimir Plahotniuc a interceptat mii de oameni, printre care jurnaliști, activiști civici, lideri ai opoziției, profesori și chiar și oameni de rând care au participat la proteste, spune președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, care a prezentat astăzi o listă cu câțiva dintre cei urmăriți.

Potrivit lui Chiril Moțpan afirmă că operațiunea de filaj a fost nemijlocit condusă de fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc. Adversarii declarați, dar și cei potențiali ai regimului erau monitorizați non-stop, fiind urmăriți, interceptați, fotografiați.

Printre jurnaliștii interceptați figurează mai mulți actuali și foști angajați ai postului de televiziune Jurnal TV.

Chiril Moțpan a precizat că au fost filați la greu liderii Platformei DA, dar și susținătorii acesteia. Printre cei filați drept susținători ai Platformei DA a fost și Eugenia Ceban, mama actualului edil al capitalei.

„Este o listă de cadre didactice incluși la categoria celor „care susțin Platforma DA”. Ceban Eugenia, fostă angajată a secretariatului Parlamentului, consilier municipal PSRM, mama lui Ion Ceban, iată prezenta interes drept susținătoare a Platformei DA”, a spus Chiril Moțpan.

nterceptați au mai fost Stanislav Pavlovschi, Andrei Năstase, Vasile Năstase, Anton Gămurari, Așexandru Slusari, Vasile Zgardan, Nicolae Josan, Cătălin Josan, Constantin Cheianu, Dinu Plângău, Alex Cozer, Inga Grigoriu, Aliona Mandatii, Alexandru Machedon, mai spune președintele Comisiei parlamentare pentru securitate.

El a adăugat că, în cazul său, ar fi fost pornit și un dosar.

„Citez din documentul prin care se cerea permisiunea pentru începerea urmăririi penale și filajului: „Moțpan va efectua întâlniri cu oameni din lumea criminală, va primi ori va transmite informații relevante pentru cauza penală”. Judecătorul de instrucție a dispus admiterea urmăririi vizuale, documentarea cu mijloace tehnice, interceptarea, identificarea persoanelor cu care intru în contact, a locurilor unde merg. Un dosar întreg dedicat umilei mele persoane și dacă te gândești câți suntem, vă dați seama câți bani s-au cheltuit pentru asta”, a precizat Moțpan.

Mai jos vedeți doar o parte dintre cei filați între anii 2015-2019:

Lista persoanelor interceptate
Lista persoanelor interceptate
Lista persoanelor interceptate
Lista persoanelor interceptate
Lista persoanelor interceptate
Lista persoanelor interceptate

După ce aceste liste au fost făcute publice, Procuratura Generală a anunțat că s-a autosesizat și verifică informațiile prezentate de deputatul Chiril Moțpan, cu privire interceptările care ar fi fost făcute la indicația fostei conduceri a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Procurorul general interimar Dumitru Robu a declarat pentru TV8.md că în prezent se verifică, dacă în documentul prezentat de Chiril Moțpan informațiile diferă de cele anterioare, din investigația realizată de jurnaliștii de la RISE Moldova acum câteva luni și în baza cărora au fost deja pornite trei cauze penale.

Opinia ta contează. Comentează!