Tineri și reprezentanți ai ONG-urilor de tineret din 22 de raioane s-au reunit la „Congresul tinerilor activi din domeniul rural”
Social 10 noiembrie 2023, 16:42 | 1476

Circa o sută de tineri și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de tineret din 22 de raioane s-au reunit astăzi la Chișinău la „Congresul tinerilor activi din domeniul rural”. În cadrul evenimentului s-a discutat despre modul în care pot fi sprijiniți tinerii cu inițiativă și despre dificultățile pe care aceștia le întâmpină. Mai mulți participanți ne-au povestit despre istoriile de succes din localitățile de baștină. Unii sunt mândri că au reușit să deschidă centre de tineret, iar alții - că au amenajat parcări pentru biciclete sau spații de agrement.

Tinerii beneficiază de sprijinul mentorilor comunitari în implementarea proiectelor. De cele mai multe ori, dificultățile apar atunci când e vorba de cooperarea autorităților cu grupurile de inițiativă.

MARIANA BRUMĂ, facilitator comunitar, Drochia: "Am ajutat tinerii să se implice în activitățile civice în raionul nostru, să-și creeze propriul lor plan de acțiuni. În acest proiect, am avut peste 500 de tineri implicați în raionul Drochia."

TATIANA TRONCIU, facilitator comunitar, Cahul: "Am identificat probleme importante din localitate. Au fost selectate cele mai mari, cu ulterioară rezolvare din partea tinerilor, care au elaborat planuri de acțiuni pentru fiecare an. Au făcut și solicitare din cadrul APL-urilor. Cele mai mari provocări la început au fost, într-adevăr, comunicarea cu APL-urile. Efectul nostru pozitiv a fost atunci când am mers pe partea oficială. Am scris demersuri, solicitări și am înregistrat grupul, pentru că așa primăria cunoaște că există un grup, care ar putea să soluționeze anumite probleme."

Dacă unii sunt mândri că au deschis centre de tineret, atunci alții au reușit să amenajeze parcări pentru biciclete sau spații de agrement în localitate.

Grupurile de inițiativă beneficiază de sprijin financiar din partea Institutului pentru Inițiative Rurale pentru a realiza anumite activități în comunitățile lor.

TATIANA COSTEV-COȘULEANU, director executiv, Institutul pentru Inițiative Rurale: "Tinerii nu sunt adunați ca experți, ci ca persoane care generează schimbarea în societate, care generează procesele de creare a politicilor publice în parteneriat cu administrația publică locală. Specificul Institutului pentru Inițiative Rurale e că nu activează în comunitățile cu o populație mai mică de zece mii de locuitori."

„Congresul tinerilor activi din domeniul rural” a ajuns la a IV-a ediție.

Opinia ta contează. Comentează!