Rezervația „Orheiul Vechi” este una din zonele cele mai atrăgătoare pentru așa-numiții „arheologi negri”
Social 4 august 2021, 17:38 | 6502

Braconajul arheologic în Republica Moldova este un fenomen incontrolabil de către autorități, care, de 30 de ani, devastează siturile istorice. Valoarea tezaurului sustras în această perioadă de către cei ce caută comori este inestimabilă, atenționează specialiștii. Un exemplu în acest sens este Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, teritoriu unde fiecare metru pătrat conține, la propriu, vestigii arheologice, susțin oamenii de știință.

Rezervația „Orheiul Vechi” este una din zonele cele mai atrăgătoare pentru așa-numiții „arheologi negri”, specializați în sustragerea obiectelor de patrimoniu cu ajutorul detectoarelor de metale. Este cel mai important sit cultural din țară și acoperă o perioadă istorică imensă - de la paleolitic până în prezent. Valoarea tezaurului extras de aici, în ultimii 30 de ani, nu poate fi estimată, susține directorul rezervației Ion Ciobanu. ION CIOBANU, directorul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”: "- De ce? - Deoarece aici este o zonă unde, practic, nu dai greș. Aici fiecare metru pătrat conține vestigii arheologice și, respectiv, piese de metal, care pot fi extrase cu ajutorul detectorului de metale."

De-a lungul anilor, cele câteva zeci de hectare ale orașului medieval sunt protejate de asalturile căutătorilor de comori doar de o mână de angajați. ION CIOBANU, directorul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”: "- Când am venit aici anul trecut, practic toată zona centrală a rezervației era plină cu gropi. - Cu săpături? - Da. Macă vorbim de serviciul „Pază și control acces” avem angajați la moment doar patru persoane, ceea ce este mult prea puțin pentru a face față la o asemenea suprafață."

Cel mai recent caz de braconaj arheologic a fost semnalat în aprilie, chiar de către directorul rezervației, pe un sit arheologic ce datează din perioada romană. În flagrant a fost surprins un profesor din domeniu, pe numele căruia Procuratura Orhei a intentat un dosar penal.

ION CIOBANU, directorul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”: "Într-o zi de sâmbătă când veneam la serviciu, chiar după podul de la Ivancea am observat o persoană care stătea cu detectorul de metale, pe un sit arheologic care este cunoscut. Respectiv, am anunțat poliția, a intervenit prin intermediul 112 un echipaj de poliție, s-a documentat cazul, acum această persoană este în examinare la procuratura raionului Orhei."

Procurorul de caz, Ana Carasic, ne-a spus că, în luna iunie, cauza penală a fost clasată din cauza lipsei elementelor infracțiunii, iar alte detalii a refuzat să ne ofere. Specialiștii afirmă că vânătorii de comori nu sunt interesați de valoarea istorică a obiectelor de patrimoniu, ci doar de câștigul din vânzarea acestora pe piața neagră. În Republica Moldova comercializarea acestora are loc prin intermediul site-urilor de anunțuri și a forumurilor specializate.

ION CIOBANU, directorul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”: "Anul trecut a venit o persoană care ne-a făcut o donație de piese arheologice, care spune că le-a procurat prin intermediul unui site și care, vânzătorul, necunoscând cine este, i-a spus că este de la Orheiul Vechi. Deci, am primit o colecție de peste 500 de piese, inclusiv și monede, de o valoare inestimabilă."

Prețul unor astfel de obiecte se ridică la câteva zeci de mii de euro. În Occident, de recuperarea acestora, dar și de protecţia monumentelor istorice şi culturale se ocupă poliția de patrimoniu. În Republica Moldova, un astfel de organ nu există şi, în consecinţă, nimeni nu este atras la răspundere.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie