Un dosar penal a fost intentat împotriva Centrului de Investigații Jurnalistice
Justiţie 3 februarie 2022, 19:58 | 1121

Sistemul judecătoresc atacă presa. Un dosar penal a fost intentat pe numele Centrului de Investigații Jurnalistice. Se întâmplă după ce instituția a scos la iveală averea ascunsă intenționat de către un procuror și fosta lui soție. ”Este un abuz”, afirmă breasla jurnalistică. Subiectul a stârnit reacții și din partea Ministrului Justiției.

CORNELIA COZONAC, președintele Centrului de Investigații Jurnalistice: "Acest caz este unul fără precedent pentru presa din Republica Moldova, întrucât dacă anterior eram amenințați cu procese penale, au fost câteva cazuri în acest sens legate de accesarea datelor cu caracter personal, acum ne trezim că judecătorii cer procurorilor să inițieze dosare penale. E un precedent periculos pentru toată presa."

Problema a apărut după ce jurnaliștii de investigației au scris că un procuror controversat ar fi recurs la un divorț fictiv pentru a nu-și declar averea. Acest procuror este cercetat acum în doua dosare penale, ne-a declarat Cornelia Cozonac.

CORNELIA COZONAC, președintele Centrului de Investigații Jurnalistice: "Cazul nostru vizează un procuror care la acest moment este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, fals în declarații la bază fiind investigațiile noastre. Vedem că fosta sa soție nu se lasă. Ea deja ne intimidează de aproape doi ani de zile cu tot felul de plângeri. Am arătat de fapt că procurorul Popa ascunde averea pe care o are. A trecut-o pe numele soției. A recurs la un divorț, ca să nu declare apartamentul în care locuiește. Și noi asta am dovedit."

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, cataloghează cele întâmplate ca fiind ”o situație la limita absurdului”. El este convins că acest dosar nu are nicio perspectivă.

PETRU MACOVEI, director executiv al Asociației Presei Independente: "Este un proces vechi, care a fost intentat de procurorul și fosta lui soție și este o situație TAIE așa cum spuneam, la limita absurdului, pentru că jurnaliștii sunt acuzați că își fac meseria, deci ei accesează date cu caracter personal și au fost acuzați la un moment dat că pentru că nu au publicat nimic, corespunzător au încălcat dreptul privind protecția datelor cu caracter personal. Toată povestea asta a fost cusută cu ață albă."

Hărțuirea jurnaliștilor de investigație este inacceptabilă, afirmă ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Potrivit acestuia, ocuparea funcției publice presupune un interes sporit din partea societății asupra averilor, pe care le deține un funcționar. Într-un mesaj publicat pe facebook, Litvinenco îi încurajează pe jurnaliștii să monitorizeze averile dubioase ale funcționarilor publici.

SERGIU LITVINENCO DESPRE ATACUL ASUPRA PRESEI: "Sper că la mijloc este o confuzie de ordin tehnic și/sau de procedură. Or, altfel, ar reieși că justiția protejează funcționarii cu bănuieli rezonabile că nu-și pot justifica averile în detrimentul dreptului presei de a relata despre aceste fapte, fapt care este inadmisibil."

Pe 20 septembrie trecut, procurorul Sergiu Harea de la Procuratura Centru a semnat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale în cazul Centrului de Investigații Jurnalistice din motiv că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”. Pe 27 ianuarie curent, judecătorul Victor Rățoi a anulat decizia de a nu porni urmărirea penală și astfel obligă procurorii să pornească urmărirea penală în privința Centrului de Investigații Jurnalistice.

Opinia ta contează. Comentează!