La un pas de conflict armat; Un avion rusesc a lansat bombe în calea distrugătorului britanic
Externe 23 iunie 2021, 20:57 | 849

Londra a negat miercuri declaraţiile Moscovei, conform cărora distrugătorul ”Defender” al Marinei Regale a pătruns în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră şi a fost somat să retragă de acolo cu focuri de avertisment şi bombe lansate în calea sa de forţele ruse.

''Nu au fost trase focuri în direcţia ”Defender” şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa”, notează pe Twitter Ministerul britanic al Apărării. ''Nava Marinei Regale efectua o trecere paşnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional'', mai afirmă ministerul britanic. Ulterior, ministrul britanic al apărării a precizat că ”Defender” se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internaţional.

După incident, ataşatul militar al Ambasadei britanice din Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării.

Reacţia Londrei vine după ce Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că o navă rusească a tras focuri de avertisment şi un avion rusesc de bombardament SU-24 a lansat patru bombe înalt explozive cu fragmentaţie în calea unui distrugător britanic, care pătrunsese circa trei kilometri în apele teritoriale ruseşti. ''Distrugătorul a fost avertizat că va fi folosit armamentul dacă trece graniţa Federaţiei Ruse. El nu a reacţionat la avertisment'', a mai menţionat ministerul rus. Incidentul s-a petrecut în apropierea Capului Fiolent, situat în partea de sud a peninsulei Crimeea anexată de Rusia. Avionul Marinei Ruse a efectuat atacul aerian împotriva distrugătorului Defender al Marinei Regale Britanice pentru a-l „opri”, a anunțat agenția TASS, citând Ministerul Apărării.

O reacţie a venit şi din partea Ucrainei, al cărei ministru de externe Dmitro Kuleba a spus că acest incident arată că ''politicile agresive şi provocatoare'' ale Rusiei în Marea Neagră şi în apropierea Mării Azov constituie ''o ameninţare continuă la adresa Ucrainei şi a aliaţilor săi''. El a cerut NATO să coopereze cu Ucraina în Marea Neagră.

Opinia ta contează. Comentează!