Statul ar fi fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul companiei Metalferos
Social 20 august 2020, 20:22 | 1124

Procurorii afirmă că statul ar fi fost prejudiciat cu peste un miliard 200 milioane de lei prin intermediul Metalferos și al mai multor companii private. Principalul beneficiar este fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, a declarat astăzi presei procurorul general Alexandr Stoianoglo. Potrivit lui, banii erau dobândiți prin diferite scheme de corupție. Avocatul lui Plahotniuc, Lucian Rogac, spune că acuzațiile procuraturii fac parte dintr-un show mediatic.

Alexandr Stoianoglo a făcut trimitere la o anchetă, care a stabilit că în anii 2012–2019, Vladimir Plahotniuc ar fi organizat prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar era, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

ALEXANDR STOIANOGLO, procurorul general: În baza unor contracte fictive, semnate între Metalferos și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută.

Potrivit procurorilor, în anii 2015 – 2017, una dintre companiile nerezidente controlate de Plahotniuc ar fi primit în cont, de la companiile din alte state, circa 35 milioane de dolari, dintre care doar aproximativ 27 milioane au fost transferate în contul Metalferos. Diferența de bani ar fi fost virată pe conturile firmelor controlate de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor interpuse. Acum două săptămâni, în rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație au fost reținuți 16 membri ai organizației criminale, a precizat procurorul general.

ALEXANDR STOIANOGLO, procurorul general: Toți cei 16 figuranți fusese preîntâmpinați despre ceea ce urma să se întâmple ca urmare a activizării acțiunilor procesuale în privința lor, înainte ca instanța de judecată să autorizeze aceste acțiuni.

Stoianoglo a subliniat că dosarul Metalferos, inițiat acum un an de Procuratura Anticorupție, era unul pur formal, care s-a limitat la investigarea superficială a unor aspecte neimportante. Solicitat să comenteze subiectul, apărătorul lui Vladimir Plahotniuc a calificat acuzațiile procurorului general ca fiind un „show mediatic”. Lucian Rogac afirmă că Plahotniuc nu are nicio atribuție cu dosarele date. LUCIAN ROGAC, avocat: Acuzațiile pe care le aduce clientului meu nu au niciun substrat probant, sunt pur declarative. În declarațiile de astăzi ia învinuit pe toți, inclusiv instanțele de judecată, pe toți cei din jur, numai nu procuratura, în tot ceea ce se face. Cum și până la ziua de azi, clientul meu nu a fost citat și nu a primit nicio calitate pe dosarul dat. Sunt doar niște vorbe. - Ați reușit să vorbiți cu clintul dvs.? Ce zice de aceste acuzații? - Sunt total nefondate.

Dosarul Metalferos se află pe masa procurorilor mai bine de opt luni. La 5 august curent, judecătorii de instrucție au decis ca 9 învinuiți, printre care și 4 polițiști INI, să fie liberați provizoriu sub control judiciar, iar ceilalți 7 figuranți să fie cercetați în arest la domiciliu pentru o lună. De asemenea, procurorii au înaintat Ministerului de Interne demersuri cu privire la suspendarea provizorie din funcție a polițiștilor vizați în anchetă. La 13 august, Curtea de Apel Chișinău a respins 14 din cele 16 recursuri înaintate de procurori împotriva încheierilor instanței de fond, prin care au fost respinse demersurile de arestare a învinuiților din dosarul privind fraudarea ”Metalferos”. În privința celorlalți doi figuranți, instanța de apel urmează să se pronunțe. Procuratura Generală le-a înaintat tuturor figuranților învinuirea pentru escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie