Stoianoglo propune ca marjele ce definesc starea de ebrietate minimă sau avansată să fie mărite
Justiţie 20 septembrie 2021, 19:32 | 1653

Procurorul general propune decriminalizarea pedepselor pentru șoferii care conduc în stare de ebrietate și creșterea marjelor de alcoolemie permise. El pretinde că inițiativa sa înseamnă o înăsprire a legii în raport cu cei care obișnuiesc să urce beți la volan. Între altele, Alexandr Stoianoglo propune ca marjele ce definesc starea de ebrietate minimă sau avansată să fie mărite cu 0,3 grame per litru. Ce șanse are propunerea procurorului să treacă de Parlament, vedeți în cele ce urmează.

De câteva săptămâni, statisticile Ministerul de Interne, după zilele de odihnă, arată îngrijorător - 40-50 de șoferi aflați în stare de ebrietate sunt depistați în fiecare week-end de către oamenii legii. Astăzi, procurorul general a propus un proiect pe care l-a prezentat ca fiind mai aspru decât legea actuală:

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Considerăm necesară racordarea pragului minim de alcoolemie la standardele internaționale și regionale, pentru care conducătorul auto poate fi tras la răspundere, și bineînțeles, suntem categorici în – majorarea și agravarea răspunderii pentru acest tip de abatere."

Procurorul Stoianoglo nu a precizat însă despre ce marje de alcoolemie permise este vorba în proiectul său. Doar dacă analizăm modificările propuse de el, vedem că se dorește, de fapt, creșterea pragului minim de alcoolemie. Mai exact, sintagma ,,de la 0,3 până la 0,5 g/l”, ce reprezintă concentrația de alcool în sânge considerată, în prezent, „stare de ebrietate cu grad minim”, să fie substituită cu sintagma ,,de la 0,3 până la 0,8 g/l”. Același lucru se referă și la concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat. Gradul minim care este în prezent ,,de la 0,15 până la 0,3 mg/l” Stoianoglo vrea să-l substituie cu sintagma ,,de la 0,15 până la 0,5 mg/l”. Și gradul avansat al concentraţiei de alcool în sânge propune să fie mărit. De la 0,5 g/l şi mai mult, cât este în prezent, să fie substituit cu sintagma ,,de la 0,8 g/l şi mai mult”. Iar ,,de la 0,3 mg/l şi mai mult” , cât este în prezent gradul avansat al concentraţiei vaporilor de alcool în aerul expirat, Stioanoglo vrea să fie substituit cu sintagma ,,de la 0,5 mg/l şi mai mult”. Așadar, vedem că în toate cazurile, marja permisă crește cu 0,3 g/l. Dar propunerile lui Stoianoglo nu se opresc aici.

ALEXANDR STOIANOGLO: "Propunem ca acțiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate, fără urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanei, să fie trecută din categoria infracțiunilor penale în cea a contravențiilor, pentru care să fie prevăzută o pedeapsă mai dură fiind pasibili de pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 15 zile de arest contravențional, în toate cazurile cu privarea de dreptul de conduce mijloace de transport de la 6 luni până la 3 ani."

Potrivit procurorului, inițiativa sa este orientată spre decriminalizarea legii penale și eficientizarea luptei cu un viciu social - conducerea unităților de transport în stare de ebrietate.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "În nici un caz, cetățenii să nu creadă că modificările propuse urmăresc scopul de a-i absolvi de răspundere pe cei prinși la volan în stare de ebrietate alcoolică sau narcotica, ci dimpotrivă, prin creșterea severă a sancțiunilor, modificările: vor contribui la decriminalizarea societății, vor absolvi statul de cheltuieli nejustificate de urmărire penală și de judecată, va oferi posibilitatea excluderii din circuitul traficului rutier a persoanelor, care urcă băuți sau drogați la volan."

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament, Lilian Carp, îl contrazice pe procurorul general.

LILIAN CARP, președintele Comisiei securitate națională: "Mai trăgând câte o beție prin beciuri, unii din ei poate au oamenii nevoie să meargă liniștit și fără frică acasă. Eu nu văd înăsprirea, în condițiile în care se trece de la penal la contravențional, cum poate înăspri, habar nu am. Poate e aceeași înăsprire precum este trecerea lui Platon de la pușcărie la libertate, i-a înăsprit condițiile de răspundere. La trecut la condiții mai aspre la libertate, pe urmă la și mai aspre la Londra. Chiar nu înțeleg logica, sincer. Apă de ploaie, altceva ce pot să spun."

În cursul acestei săptămâni, Procuratura Generală va transmite Guvernului inițiativa prezentată astăzi de Alexandr Stoianoglo.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie