Veaceslav Platon din nou în vizorul procurorilor
Justiţie 3 decembrie 2021, 15:21 | 1279

Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire într-un nou dosar de escrocherie. Procurorii spun că el ar fi organizat și condus un grup de persoane, care ar fi prejudiciat cu aproape 20 de milioane de lei o asociație obștească. Procurorii cer arestarea lui Platon pe un termen de 30 de zile, dar acesta nu se află în Republica Moldova, ci în Marea Britanie, unde a fugit după alegerile din 11 iulie.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Veaceslav Platon este cercetat pe trei capete de acuzare: escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, cauzarea daunelor materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false. Toate aceste acțiuni au vizat Asociația obștească „Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

COMUNICATUL PROCURTURII ANTICORUPȚIE: "În perioada 2014-2015, grupul criminal organizat și condus de Veaceslav Platon a dobândit prin escrocherie, cu folosirea documentelor false, mijloace financiare aflate în conturile unei asociații obștești, deschise în două instituții financiare. Astfel au fost cauzate daune materiale, în sumă totală de 19.556.095 lei."

Procurorii precizează că escrocheria s-a făcut prin intermediul unor persoane de încredere identificate și neidentificate, cetățeni ai Republicii Moldova și ai Ucrainei, care reprezentau mai multe entități juridice cu formă diferită de organizare. Pentru asigurarea reparării prejudiciului cauzat, la cererea procurorilor, cu autorizarea judecătorilor de instrucție, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile, în valoare totală de circa opt milioane de lei.

Amintim că acum un an, Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție, după ce a stat patru ani în Penitenciarul nr. 13. Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție, la 18 ani de închisoare, pentru frauda bancară. Pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o condamnare de 25 de ani de pușcărie. Ulterior, Procuratura a inițiat procedura de revizuire a sentinței aplicate lui Platon, iar mai târziu a renunțat la toate învinuirile aduse acestuia.

Controversatul om de afaceri a părăsit Republica Moldova pe 18 iulie. Ulterior, Veaceslav Platon a fost filmat plimbându-se pe străzile unui cartier de lux din Londra.

Opinia ta contează. Comentează!