În avizul lor comun, Comisia de la Veneția și Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului își reiterează îngrijorările în legătură cu modificarea sistemului electoral.

Totodată, se accentuează repetat că schimbarea fundamentală a sistemului electoral este contrară recomandărilor precedente ale Comisiei de la Veneția și ale Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului.

Solicitat să comenteze acest document, președintele Parlamentului, vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, afirmă în continuare că guvernarea de la Chișinău a respectat majoritatea recomandărilor și că dacă a fi căutat consens, nu ar fi fost ratificat nici Acordul de Asociere.

Avizul cu pricina a fost adoptat după ce la sfârșitul lunii ianuarie, o delegație a Comisiei de la Veneția și a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului s-a aflat la Chișinău, unde a avut întrevederi cu oficiali de la guvernare, dar și cu reprezentanții partidelor extraparlamentare și ai societății civile. Amintim că și în documentul cu referire la Republica Moldova, adoptat acum o lună de către miniştrii de Externe din spaţiul comunitar, a fost exprimat regretul că noua lege electorală nu abordează unele recomandări-cheie ale avizului comun al celor două instituții europene. Și europarlamentarul Petras Auštrevičius a declarat recent, într-un interviu pentru Europa liberă, că Guvernul de la Chișinău știe foarte bine ce are de făcut pentru ca Uniunea Europeană să disloce banii și este regretabil că nu a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția atunci, când a modificat legea electorală.