Au sărbătorit Ziua Victoriei
Social 9 mai 2024, 19:58 | 595

Socialiștii și reprezentanții blocului electoral nou format „Victoria/Pobeda”, afiliat fugarului Ilan Șor, au sărbătorit astăzi „ziua victoriei” în formulă rusească. Simpatizanții ambelor formațiuni s-au adunat în centrul Chișinăului, de unde au mărșăluit până la Complexul „Eternitate”. Pe parcurs, lor li s-a alăturat și președintele PCRM, Vladimir Voronin. Mulțimea a mers cu lozinci faimoase în perioada sovietică.

Inițiatorul acestui marș este comitetul național coordonator „Victoria”. Ajunși la Complexul memorial „Eternitate”, participanții la paradă au depus flori, declarând că sărbătoresc cea de-a 79-a aniversare de la „victoria în marele război pentru apărarea patriei”, cum era numită în perioada URSS.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Astăzi cu toții sărbătorim ziua Victoriei. Pentru noi este o zi de sărbătoare, noi sărbătorim de zeci de ani în Republica Moldova."

VLADIMIR VORONIN, președintele PCRM: "- De ce este sărbătorim astăzi „ziua victoriei”? - Nu doar astăzi, dar în fiecare zi, în fiecare an, în vecii vecilor! De asta are nevoie fiecare. Victoria este una!"

În 2023, guvernarea de la Chișinău a propus ca Ziua Victoriei să fie redenumită în „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial”. Deputații puterii au propus ca sărbătoarea să fie celebrată cu o zi înainte, adică pe 8 mai. Inițiativa legislativă a fost respinsă de opoziție, care susținea la acea vreme că 9 mai „este o victorie comună”. Majoritatea parlamentară a renunțat la inițiativa legislativă.

Opinia ta contează. Comentează!