În premieră, în Moldova, dosarul unui fost ambasador este trimis pe masa magistraților
Justiţie 8 decembrie 2021, 20:22 | 1083

Dosarul anabolizantelor, în care este vizat fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, este trimis în instanță. Tentativa de contrabandă a fost contracarată la postul vamal Palanca, în decembrie 2020. Fapta incriminată lui Neguța se pedepsește cu până la zece ani de închisoare.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul penal de învinuire a fostului ambasador Andrei Neguța și a șoferului automobilului reprezentanței diplomatice, în care au fost găsite anabolizante, transportate prin contrabandă.

COMUNICATUL EMIS DE PCCOCS: "Procurorii PCCOCS continuă urmărirea penală pentru stabilirea altor făptuitori, cu individualizarea acțiunilor și circumstanțelor faptei, precum și pentru identificarea premiselor, care au generat și au permis comiterea fărădelegii. Suplimentar, procurorii au dispus desfășurarea în parale a investigațiilor financiare."

Pe 5 decembrie, la vama Palanca, într-un microbuz cu plăcuțe diplomatice, au fost depistate 360 kg de anabolizante, în valoare de peste 100 de mii de euro. Ministerul de Externe a anunțat că mașina se afla în gestiunea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

Contrabanda cu mașina Ambasadei Republicii Moldova la Moscova nu s-a încheiat după episodul cu anabolizantele și rechemarea ambasadorului Andrei Neguța. În luna mai curent, în același microbuz, care venea din Rusia, a fost descoperită untură de bursuc din taigaua rusească - un produs scump, folosit în medicină. Ofițerii SIS au depistat grăsimea pe 22 aprilie într-un sac diplomatic sigilat, destinat pentru scrisori și acte. Atunci, responsabilii de la Ministerul de Externe au declarat că untura de bursuc, stocată în trei ampule cu o greutate totală de 750 grame, și a cărei cost se ridică la aproximativ 20 de euro, a fost procurată de către un fost angajat al Ambasadei și era destinată pentru uz personal.

Andrei Neguță a fost revocat din funcție pe 9 decembrie 2020, printr-o decizie adoptată de Guvern.

Opinia ta contează. Comentează!