SIS: CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii în materie de riscuri și amenințări din partea regimului de la Tiraspol
Justiţie 7 iunie 2021, 17:21 | 656

Decizia de sâmbătă a Comisiei Electorale Centrale a generat îngrijorarea Serviciului de Informații și Securitate. Deschiderea a trei secții de votare în stânga Nistrului, ar putea crește riscul fraudării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Avertismentul SIS vine în condițiile în care autoritățile constituționale nu exercită controlul efectiv asupra teritoriului unde urmează a fi deschise cele trei secții. Este vorba des o secție în comuna Corjova din raionul Dubăsari și două din municipiul Bender.

COMUNICATUL SIS: "Localitățile sunt cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente. De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali. În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare. SIS reiterează că, spre regret, CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii menționate supra, în materie de riscuri și amenințări din partea regimului de la Tiraspol, care, în permanență s-a opus și a interzis desfășurarea pe teritoriul controlat a oricărui tip de exercițiu electoral național."

Se arată în avertismentul Serviciului de Informații și Securitate. Instituția mai menționează că la bază stau nu doar informațiile deținute la nivel instituțional, ci și incidentele înregistrare în anii precedenți. De exemplu, așa numita administrație secesionistă, în permanență, s-a opus deschiderii secțiilor de votare pe teritoriul regiunii transnistrene. A fost restricționată intrarea în municipiul Bender a membrilor biroului electoral din Varnița, care se deplasau cu urna mobilă la Penitenciarele nr. 8 și nr. 12.

Opinia ta contează. Comentează!