Salariile miniștrilor vor fi majorate, din 1 iunie, de la 26 de mii de lei până la 50 de mii de lei
Politic 31 mai 2023, 16:08 | 936

Salariile miniștrilor vor fi majorate de la 26 de mii de lei până la 50 de mii de lei. Guvernul a aprobat astăzi modificări la legea bugetului de stat pentru anul curent care prevăd majorarea lefurilor mai multor funcționari guvernamentali, din 1 iunie. Urmează ca și alte categorii de bugetari să se bucure de majorări salariale, a dat asigurări premierul Dorin Recean.

Potrivit proiectului Ministerului Finanțelor, salariile demnitarilor vor fi calculate, începând cu 1 iunie, în baza unei valori de referință de 3.000 de lei față de 1.900 de lei cât este în prezent. Excepție fac prim-viceprim-miniștrii, viceprim-miniștrii, miniștrii, agentul guvernamental și secretarul general al Guvernului care vor fi remunerați în baza unei valori de referință de 3.600 de lei. De asemenea, rectificarea bugetară presupune și creșterea salarială pentru unele categorii de bugetari din administrația publică centrală. Statul va cheltui pentru aceste majorări aproape 90 de milioane de lei.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Aceasta este prima etapă de creștere a salariilor în sectorul public. Asta se va referi la toți. Sarcina tehnică a doamnei ministru Sirețeanu este să identifice resurse."

Proiectul Ministerului Finanțelor prevede și rectificarea bugetului de stat, fiind necesară ajustarea resurselor financiare și cheltuielilor proiectelor finanțate din surse externe, ca urmare a creditelor nerambursabile obținute de Republica Moldova.

VERONICA SIREȚEANU, ministrul Finanțelor: "Modificările au fost finanțate în mare parte din granturi externe care au fost acordate pentru suport bugetar în mărime de 94 de milioane de dolari. Atât veniturile, cât și cheltuielile la buget, se majorează cu 1,4 miliarde de lei. Respectiv, veniturile bugetului de stat cresc cu 2,2%, iar cheltuielile - cu 1,7%."

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare după ce va fi examinată și aprobată de Parlament.

Opinia ta contează. Comentează!